A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés utáni fájdalom

S. Anita

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Lenne egy alsó rágófogam, ami a tavalyi évben hosszas ideid érzékeny volt a hidegre, de a fogorvos mindig elküldött, hogy valószínűleg csak az ínyem van vissza húzódva. Majd egyszer felszínre tört a szuvas rész, miután kapott egy nem is kicsi tömést. Utána sem múlt a hidegre való érzékenység, sőt inkább már fájdalommá vált és kezdett harapásra is kellemetlen lenni. Végül októberben egy 3 alkalmas (alkalmanként 5 perces) gyökérkezelést kapott. Minden fájdalmam megszűnt. Azonban decemberben harapásra kezdett egyre kellemetlenebb lenni. Januárban felkerestem egy másik fogorvost, aki röntgent készített és megállapította, hogy gyökértömés nem került bele és a végleges tömés alatt még vatta gombócot is talált. Így újbóli gyökérkezelés mellett döntöttünk. Nagyon precízen, igényesen elkészült a gyökértömés a harmadik kezelés alkalmával, jelenleg a fedőtömés várat csak magára. Eddig nem mertem rágni azon az oldalon, de most hogy újra próbálgatom, még mindig érzékeny/kellemetlen ráharapásra. De csak ha keményebb, roppanósabb, rágósabb dologra harapok. Alap helyzetben semmi bajom nincs vele. Már annyit ráköltöttem erre a fogamra, hogy nem szeretném kihúzatni, de borzasztóan zavar, hogy nem tudom, mi lehet még mindig a gond. A mellette levő rágófogam is volt az előző dokinál tömve, letört egy csücske, ami elég laposan lett vissza javítva. Arra is gondoltam, hogy a nyomás nem egyenletesen oszlik el ráharapásnál. Tudnak nekem ebben bármilyen érdemleges segítséget/választ adni? Előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

A gyökértömést követően jelentkezhetnek elhúzódó panaszok, tipikusan ráharapási érzékenység pl. a kezelt fognál. Illetve ebben az esetben az is szerepet játszhat, hogy sokáig lehetett nem megfelelő ellátás nélkül a fog.

Amennyiben panaszai hónapokra elhúzódnak, úgy érdemes lesz egy CT felvételt készíteni a kérdéses fogról. Amennyiben nem mikroszkópos technikával készült a gyökértömés, vagy nem CT felvétel alapján dolgozott a kolléga, úgy esetlegesen maradhatott fel nem tárt csatorna a fogban. Ez esetben újbóli kezelés javasolt. Fontos a továbbiakban a rendszeres kontroll.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk