A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés utáni furcsa fájdalmak

Tisztelt Doktornő! Elképzelhető-e hogy gyökérkezelés alkalmával (Bal felső hatos) véletlenül, akár az injekcióval, vagy a gyökérkezelés során megsértenek egy olyan idegpályát, ami miatt az összes felső, illetve az alsó metszőfogakban és az állkapocsban folyamatos (hol erősebb, hol gyengébb) sajgó fájdalom jelentkezik? A gyökérkezelt foggal elvileg nincsen baj, csak annyi hogy a melegre, kb másfél percig tartó enyhe fájdalommal reagál! Egy pár hete kérdeztem a Doktornőtől hogy lehetséges-e inygyulladás (amit egy fogorvos állapított meg) de az az elmélet úgy tűnik nem állja meg a helyét, mert az ínyem egészséges színű, és nincsen semmilyen jele ínygyulladásnak! A Fül orr gégészeten megállapították röntgen alapján hogy orrmelléküreg gyulladásom van, és ezért fájnak, 4 napja szedek rá antibiotikumot, de semmi változás, és már nem nagyon hiszek benne hogy tényleg az okozhatja-e! Nem tudom mit tegyek, és hova forduljak, mert már ideggondozóba küldtek, és neurológiára, de nem tudom hogy ott is mit fognak megállapítani, és már kezd nagyon idegesítővé válni ez a folyamatos fájdalom! Azért mertem párhuzamot vonni a gyökérkezelés, és a jelenlegi problémám között mert annyira egybeesik a két esemény pár nap eltéréssel! Tisztelt dokotornő remélem tud segíten, mert már kétségbe vagyok esve hogy sehol nem tudnak mondani semmit és csak kísérleteznek rajtam! Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Normál érzéstelenítési technika esetében előfordulhat, hogy a felső hátsó őrlőfogak elérzéstelenítésénél a felső fogakat beidegző idegpálya sérül. De ebben az eseten a felső fogsoron érezhető panasz.

Amennyiben a melegre jelentkező fájdalmat még a gyökérkezelést megelőzően érzi, az a fog elhalását, illetve a gyökércsúcs körül kialakult krónikus gyulladás akut – hirtelen- fellángolását jelenti. Ennek a fájdalomnak a gyökérkezelés során és azt követően meg kell szűnni! ha nem így történik, akkor több dolgot kell vizsgálni: van- e a normál három gyökércsatornán kívűl még egy ( a felső hatosokban nem ritka a négy gyökércstorna), az antagonista, tehát a vele szemben levő fogak épek-e, van-e inkorrekt gyökértömés-e bennük, esetleg kezdődő, vagy krónikus gyulladás.

Érdemes ezenkívűl megnézni, hogy az egész bal arcfélre kiterjedő fájdalom provokálható-e, milyen napszakban rosszabb.

Ha a felsorolt szempontokra az összes válasz negatív, akkor a érdemes megnézni, hogy nem neuralgiás tünettel állunk-e szemben. Ezt neurológiai szakrendelésen vizsgálható megfelelő módon.

Az arcüreg gyulladása nagyon nehezen gyógyul az anatómiai okok miatt. Érdemes azt is kivizsgálni, hogy mitől alakult ki az arcüreggyulladás. (Lehet fog eredetű is!) Nem biztos, hogy az első antibiotikummal jelentős javulást lehet elérni, lehet, hogy egy másfajta antibiotikum kombinációra lesz szükség.

Mielőbbi jobbulást!

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk