A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés utáni gyulladás

Kedves Doktornő/Doktorúr!A bal alsó 6-os fogam gyökérkezelését 2012 januárban kezdték meg, a végleges tömést a fog 2012 február közepén kapta meg. A gyökércsatornák közül az egyik 3-4 hét alatt volt csak képes kitisztulni. Munkám miatt gyakran és hosszú időre kell külföldön tartózkodnom, ezért ha gond van a fogammal, az még a szokásosnál is “kellemetlenebbül” érint, adott esetben nem tudok azonnal fogorvoshoz fordulni.Jelenleg is külföldön tartózkodom, és a gyökérkezelt fogam egyik napról a másikra nyomásra érzékeny lett. A következő napon a nyirokcsomóim is megduzzadtak, a fájdalom kisugárzott az egész bal alsó állkapcsomra és a fülemre is, a fogam érzésre kitüremkedett a helyéről. Néhány nap alatt a helyzet sokat javult, mára mondhatom, hogy normalizálódott, de az ínyemen egy nagy zacskó jelent a problémás fog mellett. A gyulladt időszakban nem vettem be gyulladáscsökkentőt, mivel a fájdalmat még elviseltem, és gondoltam ezzel csak a gyógyulásom segítem (nem tudom, hogy a baktériumok szaporodására, a terület tisztulására hogyan egy nem szteroid gyulladácsökkentő).A jövőre való tekintettel kérdezem Öntől, hogy ilyen esetben vegyek e be gyulladáscsökkentőt, ha a fájdalom még elviselhető, illetve kontroll röntgent követően megpróbálkozzam e újabb gyökérkezeléssel (vagy inkább a foghúzás mellett döntsek), vagy még túlságosan friss a tömés, ezért fordulhatott elő ez a gyulladás?Köszönettel,Gregus Zoltán

Válasz

Kontroll röntgenfelvétel készítését követően javasolt megfontolni, hogy érdemes-e ismételt gyökérkezeléssel próbálkozni, vagy a fog eltávolítása javasolt-e inkább, sajnos látatlanban ezügyben nem tudunk állást foglalni. Azonban nem lenne szabad ennyi idővel a gyökértömés után begyulladnia, fájdalmai azért enyhültek, mert a gyulladásos izzadmány áttört a csonthártyán és “csak” az ínyét feszítette. Ez szerencsés eset, de nem tudni, legközelebb is így alakul-e. Ha van önnél antibiotikum, javaslom szedjen végig egy kúrát, lehetőleg penicillint (amennyiben nem allergiás rá). Továbbá javaslom, mihamarabb jelentkezzen fogászaton!

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk