A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés utáni gyulladás

Kedves Doktornő/Doktorúr!A bal alsó 6-os fogam gyökérkezelését 2012 januárban kezdték meg, a végleges tömést a fog 2012 február közepén kapta meg. A gyökércsatornák közül az egyik 3-4 hét alatt volt csak képes kitisztulni. Munkám miatt gyakran és hosszú időre kell külföldön tartózkodnom, ezért ha gond van a fogammal, az még a szokásosnál is „kellemetlenebbül” érint, adott esetben nem tudok azonnal fogorvoshoz fordulni.Jelenleg is külföldön tartózkodom, és a gyökérkezelt fogam egyik napról a másikra nyomásra érzékeny lett. A következő napon a nyirokcsomóim is megduzzadtak, a fájdalom kisugárzott az egész bal alsó állkapcsomra és a fülemre is, a fogam érzésre kitüremkedett a helyéről. Néhány nap alatt a helyzet sokat javult, mára mondhatom, hogy normalizálódott, de az ínyemen egy nagy zacskó jelent a problémás fog mellett. A gyulladt időszakban nem vettem be gyulladáscsökkentőt, mivel a fájdalmat még elviseltem, és gondoltam ezzel csak a gyógyulásom segítem (nem tudom, hogy a baktériumok szaporodására, a terület tisztulására hogyan egy nem szteroid gyulladácsökkentő).A jövőre való tekintettel kérdezem Öntől, hogy ilyen esetben vegyek e be gyulladáscsökkentőt, ha a fájdalom még elviselhető, illetve kontroll röntgent követően megpróbálkozzam e újabb gyökérkezeléssel (vagy inkább a foghúzás mellett döntsek), vagy még túlságosan friss a tömés, ezért fordulhatott elő ez a gyulladás?Köszönettel,Gregus Zoltán

Válasz

Kontroll röntgenfelvétel készítését követően javasolt megfontolni, hogy érdemes-e ismételt gyökérkezeléssel próbálkozni, vagy a fog eltávolítása javasolt-e inkább, sajnos látatlanban ezügyben nem tudunk állást foglalni. Azonban nem lenne szabad ennyi idővel a gyökértömés után begyulladnia, fájdalmai azért enyhültek, mert a gyulladásos izzadmány áttört a csonthártyán és „csak” az ínyét feszítette. Ez szerencsés eset, de nem tudni, legközelebb is így alakul-e. Ha van önnél antibiotikum, javaslom szedjen végig egy kúrát, lehetőleg penicillint (amennyiben nem allergiás rá). Továbbá javaslom, mihamarabb jelentkezzen fogászaton!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk