A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés utáni ínyfájdalom

K. Veronika

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Február végén fejezte be a fogorvosom a bal felső hetes fogam gyökérkezelését. Azóta fáj a fogínyem a fog fölött. Egészen pontosan az a rész, ahol a fog és az íny találkozik. Fogmosáskor, érintésre, nyomásra fájdalmas. De ezen kívül mindig érzek egy tompa fájdalmat is ott. Időnként fülbe, állkapocsba is sugárzik. (Fül-orr-gégész vizsgált, ebből a szempontból nincs semmi baj.) Az íny nem gyulladt, teljesen ép, olyan, amilyennek lennie kell. A fog maga nem fáj. Mégis hónapok óta sok fájdalmat okoz. Hiába megyek vele vissza a fogorvoshoz. Ő azt állítja, hogy nincs ott semmi olyan baj, ami miatt újra ki kellene szedni a tömést és megnézni, hogy mi van ott. Hiszen a fog gyökérkezelt, ezért nem fájhat. Hiába mondom, hogy nem is a fog fáj, hanem közvetlenül a fog fölött az íny. Egyelőre nem akarok új fogorvost keresni. Megbízom benne, de ebben a kérdésben nem jutunk dűlőre. Ő azt mondja, hogy azon az oldalon alapvetően nem jó a harapásom. Ezt nem vitatom, de tudom, hogy ez az ínyfájdalom közvetlenül a gyökérkezelés befejezése óta van. Ő állítja, hogy nincs köze hozzá. Akár neki, akár nekem van igazam, egy biztos, amit viszont én érzek: az íny fáj. Mi lehet az oka? Mit tegyek?

Válasz

Kedves Kérdező!

Röntgen (esetleg CT) felvétel és vizsgálat hiányában sajnos nem lehet diagnózist felállítani, de mivel a felső őrlőfogak gyökérkezelése gyakran kihívás elé állítja a fogorvosokat, érdemes lenne a fogat megnézetni endodontus specialistával. Emiatt nem szükséges fogorvost váltania, a gyökértömés esetleges revíziója után folytathatja orvosa a kezelését. 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk