A fogorvos válaszol

gyökérkezelés várandósan

T. Fruzsina

Kedves Klinika!

Szeretném szakmai tanácsukat kérni az alábbiakban.
Jelenleg várandós vagyok (21. hét). Sajnos gyökérkezelni kellett a bal alsó 6-os fogamat (nyilván röntgenfelvétel állapotom miatt nem készülhetett). A fogorvos pont egy hónapja rakta rá a végleges tömést a gyógyszeresek után, amely állítása szerint fél-egy évig is megfelelő lehet. Mostanáig semmilyen panaszom nem volt ezzel a töméssel, de az utóbbi két napban elkezdtem tompább fájdalmat érezni a szóban forgó fog környékén/alatta. Folyamatosan érzem, nem rágás, vagy hideg hatására. A fogorvos utolsó találkozásunkkor, mikor a mostani tömést rátette tájékoztatott (mivel ez az első gyökérkezelt fogam), hogy egy ilyen fog már nem olyan mint a többi, érzékenyebb, egyfajta gócpont stb., így előfordulhatnak olyan napok/hetek, amikor fájhat, emiatt még nem kell szólni, ilyen előfordulhat. Máshonnan viszont azt hallom, hogy ha tompán is, ennek már nem szabadna fájnia. Nagyon aggódom, hogy esetleg gyulladás/ciszta van alatta, amelynek kezelését semmiképp sem szeretném halogatni. Érdemes még halogatni az időpontkérést? Illetve ilyen esetben mit tud tenni egy hozzá értő fogorvos a továbbiakban? (Sajnos végig a várandósság alatt probléma volt ezzel a foggal, a sok stressz miatt így sokszor elgondolkozom a huzatáson is…)

Köszönöm megértő válaszukat!
Egy várandós kismama

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy jól elkészített gyökértömés alapfeltétele a műveletet megelőző, ellenőrző röntgen felvétel vagy a gyökérkezelő tűkkel, vagy a gyökértömésre kiválasztott kis gyökértömő pálcikákkal. Magát a gyökértömést követően pedig szintén készül egy röntgenfelvétel a fogról, hogy hogyan is sikerült a beavatkozás.

Az elvégzett kezelés után lehetnek panaszok egy gyökér kezelt foggal, de ezek rendszerint pár napon belül, legkésőbb pár héten belül rendeződnek. Az első fél évben néha jelentkező panaszok miatt pedig nem aggódunk. Egy jól működő gyökértömés fel sem tűnik a páciensnek, és nincs különbség érzésre az élő, és a gyökér tömött fog között.

Részemről kismamáknál a választandó kezelés egy gyógyszeres lezárás. Amíg ez a fertőtlenítésre használt gyógyszer van a fogban nemigen szoktak panaszok jelentkezni. Amikor pedig megvan a baba, mehet a gyökértömés röntgenekkel együtt.

A mostani állapotában sajnos nem lehet megítélni, hogy miért fáj a foga. Amennyiben nem sikerült minden csatornát feltárni például, vagy eljutni a gyökércsúcshoz, úgy kialakulhat gyulladás az érintett területen, illetve lehet nem fog elmúlni, ha már ott volt. (Nem tudom, honnan indult a kezelés.) Ez, ha a krónikus állapotából akutra vált, antibiotikumos kezelést igényelhet, ami állapotosan szintén problémás.

Fennálló panaszok esetén én mérlegelném a gyökértömés eltávolítását, és gyógyszeres, ideiglenes tömés készítését hosszú távra. A fog eltávolítása részemről kicsit túlzóan hat.

A fent leírtak a legrosszabb verziót feltételezik, mivel képalkotó eljárással jelenleg nem tudjuk vizsgálni az adott területet. Ettől függetlenül az Ön által leírt panaszok lehetnek egy tökéletes gyökértömés „utózöngéi” is.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk