A fogorvos válaszol

gyökérkezelésnél beletört tű

Kedves Doktornő/Doktor Úr!Párom egyik alsó hátsó 3 gyökerű fogának gyökérkezelése van folyamatban (rendszeresen visszatérő gyulladás miatt). Az első kezelést/tisztítást követően napokig be volt dagadva és erős fájdalmai voltak.4-5 nap után a fájdalom már nagyrészt megszűnt és a duzzanat is lement. Most volt a harmadik tisztítás és a tisztításhoz használt tű vége beletört a gyökércsatornába és egyenlőre úgy tűnik, hogy nem lehet kivenni.Az orvos azt javasolta, hogy ha nem tudja kivenni a következő alkalommal, akkor maradjon benne a hegy és a normál tisztításon felül, valamilyen modern elektromos eszközzel is fertőtleníti és úgy csinálja meg rá/mellé a gyökértömést + tömést, vagy koronát.A kérdésem az lenne, hogy a bennmaradó tűhegy a későbbiekben milyen valószínűséggel okozhat ismételten gyulladást, vagy bármi problémát? Mennyivel lehet így rövidebb a fog élettartama? Vannak erről tapasztalatok/statisztikák?Páromnak időnkén a térdízületénél gyulladás keletkezik, ezért nem szeretnénk, ha egy gyulladt fog ezt a későbbiekben elősegítené. Ilyen szempontból érdemesebb lenne kihúzatni a fogat (ha így tűdarabbal érzékenyebb lehet erre)? Vagy befejezni így a kezelést és bízni benne, hogy nem lesz probléma a későbbiekben?Viszont ha rövid időn belül húzni kell, akkor a plusz fölösleges költség sem elhanyagolható.Várom szíves tanácsát/véleményét!

Válasz

Sajnos ilyen esetekben nehéz megmondani, hogy egy fog várhatóan hogyan reagál a gyökérkezelésre. Ez függ a már jelen levő gyulladás mértékétől, a gyökércsatornák feltágítottságától és letömhetőségétől, a betört tű elhelyezkedésétől, még attól is, hogy melyik csatornába tört be. Lehet sikeres egy betört műszer mellett elvégzett gyökértömés is, kiváltképp, ha a műszer mellett a gyökércsúcsig tovább lehet „menni” gyökérkezelő tűvel (ilyen esetben a betört tű nem befolyásolja a gyökérkezelés sikerét, mert a gyökértöméssel le lehet zárni a gyökércsatorna csúcsi részét is). Ha a gyökérkezelést és a fog megtartását választják, akkor bizonyos időközönként ellenőrizni kell a fogat röntgenfelvétellel, illetve a lappangó gyulladás legkisebb gyanúja esetén (pl. időnként érzékeny, vagy fájdalmas fog) inkább célszerű az eltávolítás mellett dönteni.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk