A fogorvos válaszol

gyökérkezelésnél beletört tű

Kedves Doktornő/Doktor Úr!Párom egyik alsó hátsó 3 gyökerű fogának gyökérkezelése van folyamatban (rendszeresen visszatérő gyulladás miatt). Az első kezelést/tisztítást követően napokig be volt dagadva és erős fájdalmai voltak.4-5 nap után a fájdalom már nagyrészt megszűnt és a duzzanat is lement. Most volt a harmadik tisztítás és a tisztításhoz használt tű vége beletört a gyökércsatornába és egyenlőre úgy tűnik, hogy nem lehet kivenni.Az orvos azt javasolta, hogy ha nem tudja kivenni a következő alkalommal, akkor maradjon benne a hegy és a normál tisztításon felül, valamilyen modern elektromos eszközzel is fertőtleníti és úgy csinálja meg rá/mellé a gyökértömést + tömést, vagy koronát.A kérdésem az lenne, hogy a bennmaradó tűhegy a későbbiekben milyen valószínűséggel okozhat ismételten gyulladást, vagy bármi problémát? Mennyivel lehet így rövidebb a fog élettartama? Vannak erről tapasztalatok/statisztikák?Páromnak időnkén a térdízületénél gyulladás keletkezik, ezért nem szeretnénk, ha egy gyulladt fog ezt a későbbiekben elősegítené. Ilyen szempontból érdemesebb lenne kihúzatni a fogat (ha így tűdarabbal érzékenyebb lehet erre)? Vagy befejezni így a kezelést és bízni benne, hogy nem lesz probléma a későbbiekben?Viszont ha rövid időn belül húzni kell, akkor a plusz fölösleges költség sem elhanyagolható.Várom szíves tanácsát/véleményét!

Válasz

Sajnos ilyen esetekben nehéz megmondani, hogy egy fog várhatóan hogyan reagál a gyökérkezelésre. Ez függ a már jelen levő gyulladás mértékétől, a gyökércsatornák feltágítottságától és letömhetőségétől, a betört tű elhelyezkedésétől, még attól is, hogy melyik csatornába tört be. Lehet sikeres egy betört műszer mellett elvégzett gyökértömés is, kiváltképp, ha a műszer mellett a gyökércsúcsig tovább lehet “menni” gyökérkezelő tűvel (ilyen esetben a betört tű nem befolyásolja a gyökérkezelés sikerét, mert a gyökértöméssel le lehet zárni a gyökércsatorna csúcsi részét is). Ha a gyökérkezelést és a fog megtartását választják, akkor bizonyos időközönként ellenőrizni kell a fogat röntgenfelvétellel, illetve a lappangó gyulladás legkisebb gyanúja esetén (pl. időnként érzékeny, vagy fájdalmas fog) inkább célszerű az eltávolítás mellett dönteni.

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk