A fogorvos válaszol

gyökérkezelt fog

P. Vanda

Üdv!

5 évvel ezelőtt a jobb felső 6-os fogam gyökérkezelték. hatalmas lyuk volt, a külső oldalát szinte csak tömés adja. Azóta nem volt gondom vele. Márciusban a bal oldalon bölcsességfog műtétem volt. Ezután a jobb oldalon rágtam csak, ekkor lett érzékeny a gyökérkezelt fog felett az ínyem, a belső oldalon. Egy kis pukli lett, emiatt rágáskor érzékeny volt az a fog. 2 hét után fogorvosom rtg-re küldött, gyulladás jelét nem lehetett látni. De továbbra is fájt az ínyem, és már a fogam is érzékeny volt akár fogmosás közben is..Dalacint kaptam, illetve granuloma miatt az ínyem ki lett tisztítva a fog felett. Egy hét után még mindig fájt, szájsebész is megnézte. Azt mondta várjak még egy hetet, javulni fog, csak lassan. Egy héttel késöbb az íny már nem fájt, de rágáskor a fog érzékeny nyomásra. Vártam még egy hetet, puhát már tudtam enni, nem volt fájdalom, de nem 100%-os az a fogam. Fogorvosom és a szájsebész azt mondta, gyökértömés csere se oldaná meg, ki kellene húzni.
2 és fél hónapja kezdődött a gond a fogammal, egy bölcsességfogam műtötték, egyet húztak. Már szeretném lezárni, nem minden héten fogorvoshoz menni. Nagyon idegeskedek emiatt, már a rendelőben rosszul vagyok.Ha más mód nincsen, kihúzatom, de nagyon tartok tőle. Ha biztosan nincs választásom, nem bajlódnék már vele, de sajnálom, mert már szinte teljesen helyre jött. Van még amit tehetek?
Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!  

Válasz

Kedves Kérdező!

Hasonló esetekben, főleg egy felső fog esetében pusztán röntgen alapján nem lehet eldönteni, hogy van-e gyulladás a fogon, vagy nincs. Ilyenkor, minden esetben egy CT felvételt kell készíteni, ami 100%os pontossággal képes megmutatni, van-e elváltozás a gyökércsúcson.

Amennyiben van elváltozás, és ez a CTn látható, úgy annak kiterjedése, mérete határozza meg a kezelés menetét. Bizonyos méret fölött, illetve komolyabb arcüreg érintettség esetén a fog eltávolítását javasoljuk. (A felső rágófogak fölött helyezkedik el az arcüreg. A pontos térbeli viszonyt szintén csak CT felvétel alapján lehet megmondani.)

Rendszerint azonban a gyökértömés csere a következő választandó lépés, hiszen a fog végén lévő elváltozást a baktériumok által fertőzött csatorna okozza. Ha sikerül minden csatornát megfelelően feltárni és kitisztítani, az esetek döntő többségében a gyulladás megszűnik. 

Amennyiben a gyökértömés cseréje sem járt sikerrel, illetve a fog panaszos marad, akkor jöhet szóba az úgynevezett rezekciós műtét, a gyökércsúcs csonkolása, amikor a problémás részt, és a meg nem gyógyult gyulladást eltávolítja a sebész. Erre manapság igen ritkán kerül sor, amennyiben a gyökértömés cseréjét mikroszkópos technikával végzik.

Ha jól értelmeztem, Önnek volt egy rezekciós műtétje, ami után panaszai nem múltak el teljesen. Mikroszkópos technikával sok esetben a már csonkolt gyökércsúcsokat is tökéletesen el lehet látni.

Ennek megítélésére egy CT felvétel, illetve egy személyes konzultáció szükséges.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk