A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog

Az alsó B6-os fogamat évekkel ezelőtt gyökérkezelték. A felső része többször letört, javították, panaszom nem volt. Néhány napja tövig letört a fog. Megröntgenezték és azt mondták, hogy a gyökérkezelésnél az egyik ágon a csontba ment a tömés, mely miatt gyulladás lépett fel. Így a fog nem menthető meg, ki kell húzni. Így korona nem csak implantátum készíthető. Biztos nem menthető?

Üdvözlettel : Marcsi

Válasz

Kedves Marcsi!

Leírása alapján a fogat valószínűleg perforálták, tehát a fog alapot/gyökércsatornát „kilyukasztották”. Mivel ez nem természetes kijárat a fogból a csontba, általában környezetében a szervezet gyulladással reagál.

Ma már a fejlett endodonciának hála van lehetőség ilyen fogak megtartására is. Ez azonban minden esetben egyéni mérlegelést kíván, és a beavatkozást úgynevezett mikroszkópos technikával végezzük.

A fog menthetősége eleve függ attól, hogy mekkora darab, és honnan tört le. Előfordulhat, hogy már ez önmagában indokolja a húzást. Amennyiben tartható a fog, úgy meg kell vizsgálni a sérülés elhelyezkedését, annak nagyságát, illetve fontos szempont, hogy a már meglévő gyökértömés cseréje korrektül elvégezhető-e.

Egy személyes konzultációt javasolnék, ahol a szájvizsgálat, és készült röntgenek alapján pontosabb információval tudunk szolgálni.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk