A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog

Kedves Doktorúr/Doktornő!

Sajnos elhanyagoltam egy gyökérkezelés alatt álló fogamat, későn mentem vissza az orvoshoz befejezni a tömést, kiesett az ideiglenes tömés, sokáig szabadon volt hagyva a csatorna (néhány hét), begyulladt a fogam és az ínyem.

Most folytattuk ahonnan abbahagytuk, kaptam gyógytömést és ki is lett fertőtlenítve a csatorna.

Azonban a fog felett továbbra is jelen van egy dudor, pedig szedek antibiotikumot.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a pukli el fog múlni magától? Ha nem, milyen módszerekkel lehet a gyulladást megszűntetni? Mikor jön el a pillanat, hogy a fogat el kell távolítani? Nem szeretném, de sajnos lehet muszáj lesz. Egy hátsó rágófogról van szó.
Köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy kialakult krónikus gyulladás ideje hosszú hónapokba telik, így állapotát még akár normálisnak is tekinthetjük.

Több gyökerű fogak esetében előfordulhat, hogy nem találtak meg egy csatornát, így nem sikerült megfelelően kitisztítani azt.

A nyitva lévő fogak esetében eleve kiemelten fontos kérdés a gyökércsatorna rendszer megfelelő vegyszeres áttisztítása. Amire érdemes odafigyelni, hogy kezelés közben volt-e pl. úgynevezett kofferdam izolálás? Ez egy gumilepedő, amit a kérdéses fogra helyeznek fel, így elszeparálva azt a szájüreg többi részétől. Ezzel biztosítható, hogy a kezelés közben használt vegyszerek ne érintkezzenek a szájüreggel, illetve csak ezzel biztosítható, hogy a megfelelő vegyszereket használjuk. (pl.: hypo). Intő jel, ha gyökérkezelés közben ezt az izolációs eszközt nem használják.

Ahhoz, hogy többet tudjunk mondani az esetről, szájvizsgálat, illetve megfelelő képalkotókra lenne szükség.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk