A fogorvos válaszol

gyökérkezelt fog

S. Mária

Tisztalt Doktor Nő/Úr!

Gyökérkezelték a fogam 3 hónapja. Nem fájt a gyökérkezelés sem, a végén már érzéstelenítő nélkül sem, viszont azóta is megmaradt ez, hogy nyomásra érzékeny. Alapból nem fáj és rágásra sem, de ha megnyomom vagy mozgatom, akkor érzem, hogy nem olyan mint a többi. Megnyugodhat ez még? Azt mondták a rendelőben, hogy várjunk még vele. Amennyiben marad ez a minimális érzékenység is, csak a húzás jöhet szóba? Akkor is ha nincs állandó fájdalom? Tudom, valószínűleg egy röntgen kell majd… De gyakori, hogy egy gyökérkezelt fog csak hónapokkal később lesz teljesen jó?

Köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Kérdező!

Alapvetően egy gyökérkezelt fognak hosszú távon nem szabad panaszosnak maradnia. Személy szerint kisebb panaszok esetén fél év türelmi időt szoktam javasolni.

Amennyiben tünetei nem múlnak, úgy nem a húzás a következő lépés. Hagyományos gyökérkezelés esetén a beavatkozást végző orvos sajnos nem lát minden csatornát. Ez a probléma főleg a nagy rágó fogakat érinti, illetve a kisörlőket. Éppen ezért CT felvétel készítése a következő lépés. Ez a képalkotó eljárás felfedi, hogy van-e fel nem tárt csatorna. Amennyiben minden csatornát feltártak, a gyökértömés tökéletesen kivitelezett, úgy még mindig lehetnek baktériumok a csatorna rendszerben. Ezt sajnos sokszor látjuk a hagyományos gyökérkezelések esetén.

Fennmaradó panaszok esetén javasolnék egy mikroszkópos endodonciai konzultációt. 

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk