A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog

L. Mária

Üdvözlöm!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Június hónapban betömték a jobb felső hatos nagyőrlő fogam, mert lukas volt, amiből korábbról kiesett a tömés. Ekkor már érzékeny is volt, de mivel nem voltak nagy fájdalmaim, időpontot kaptam a tömésre. Mire a tömésre sor került már folyamatosan fájt. A doktornő azt javasolta, mivel nem nagy területen kell a tömni, gyógyszeres alátöméssel próbáljuk meg gyökétkezelés nélkül a tömést. Egy hónap után már nem bírtam, a fájdalom nem szűnt meg, erősödött, így gyökérkezelte a fogam. Három gyökércsatornát tárt fel, amik igencsak be voltak szűkülve. Ekkor meg is jegyezte, be van gyulladva, mert vérzik. Ez egy pénteki napon volt. Hétfőn visszamentem, mert nagyon feszített az ideiglenes tömés alatt. Akkor egy napra nyitva hagyta. Majd a következő nap tisztította, amelyhez még mindig kellett injekció, és tűs röntgent is csinált. Majd megint tisztított rajta. Ekkor gyógyszeres ideiglenessel betömte, és augmentint írt fel. Egy hét múlva mentem vissza. A fájdalmam csillapodott, de a feszítő érzés megmaradt. Vêgül aug.31-én egy újabb tisztítás után végelges gyökértömést kaptam. Ekkor csinált hidegpróbát is, mert mondtam, hogy olyan, mintha az ínyem is érzékeny lenne, de ezzel a próbával nem éreztem semmit.Azt is mondta most már szép tiszták a gyökércsatornák. A gyökértömés készítésekor melegíteni is kellett a tömőanyagot, a gyökércsatornák kacskasága végett. Azóta sokat javult a helyzet, de sajnos a feszítő érzés, főleg fekvéskor még érezhető, illetve erős ráharapásra érzékeny a fogam belső fele, felfelé. Néha a nyelvemmel is, ha erősen megnyomom. Nem tudom máshogy ezt leírni. Neha még köhögéskor is érzem a fogam. Hozzáteszem, hogy mielőtt a gyökérkezelésre sor került még a hapcizás is rosszul esett a fogamnak. Elváláskor annyit mondott akár egy évbe is telhet, mire kiderül mennyire volt sikeres a kezelés. De utolsó alkalommal röntgen nem készült a végleges tömés után.
Az ínyem nem dagadt, nem fáj, még nyomásra sem. Belülről fentről érzem a belső fogrész nyomásánál az érzékenységet -szúró érzés? Kérdésem az lenne, hogy ez feszítés, harapási érzékenység, még normális masfel hónap után is?

Pénteken lesz a szemműtétem és kellett vérképet csináltatnom. Abban a vérsüllyedés (22) és a fehérvérsejszámom (12.5) emelkedett picikét, a többi érték rendben van. Megkaptam a javaslatot a műtétre, de azt mondta a doktorúr, hogy ez lehet rossz fogtól. Mondtam neki nemrég volt gyökérkezelésem.

A másik kérdésem, hogy Júniusban ugyanezen oldalon csak alul az alsó hatos nagyőrlőm lett betömve, mert az a fogam eltörött. A doktornő nem gyökérkezelte, mert fajni nem fájt, az eltörött résznél volt érzékeny, ha hozzáértem a nyelvemmel, arra azt mondta a doktornő, hogy a dentin sérülhetett. Azt a fogam felépítette szépen. Egy ideig érzékeny volt, de azt olvastam, hogy mely és esztétikus tömésnél 2-3 hónapig lehet a fog erzékeny. Most már harapásra sem érzékeny. Viszont azon a rész mellett, ahol a fogam volt érzékeny mikor eltörött, az ínyem vált érzékennyé. Mellette lévő fogam hiányzik, bölcsesség fogam nincs. Ez mitől lehet? Okozhatja esetleg ez a betömött nagyőrlő barmely gyulladása, problémája?

A többi fogam mind ép. Ez a kettő problémás, de megszenvedek velük eléggé.

Elnézést a hosszú leírásért, de rövidebben megfogalmazni ezt nem lehetett.

Várom megtisztelő válaszàt!

Magdi

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Sajnos megfelelő minőségű kontroll röntgenfelvétel nélkül lehetetlen megmondani, hogy a gyökértömés várhatóan sikeres-e. Annyi azonban elmondható, hogy a felső nagyőrlő fogaknál az esetek jelentős százalékában van 4. csatorna, így ha panaszai  fennállnak mindenképp javasolt a fog szoros kontrollja. Amennyiben felmerül, hogy góc van a szervezetében, gócvizsgálat javasolt, ennek része egy klinikai vizsgálat, panoráma röntgen, szükség esetén kiegészítő szájüregi röntgenek vagy CBCT felvétel készítése is indokolt lehet. Fogbelet érintő szuvasodások, gyökérkezelt fogak, csontban kialakult krónikus gyulladások, fogágybetegség, előtörésben visszamaradt fogak szerepelhetnek gócként. 
Az alsó foga melletti ínyfájdalommal kapcsolatban sajnos kevés az információ, az is elképzelhető, hogy fogkő miatt alakult ki ínygyulladása, viszont mivel panasza van, javaslom keresse fel kezelőorvosát vagy rendelőnket kontroll céljából. 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk