A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog érzékeny

Kedves Doktorúr, Doktornő!

Pár hónappal ezelőtt kezelve lett egy fogam, tulajdonképpen nem amiatt a fog miatt kerestem fel a fogorvost, de végül azt is be kellett tömni, mert mély lyuk volt rajta, de nem fájt akkor.
Amikor kezdett kimenni az érzéstelenítés, picit nagynak éreztem a tömést, de nem foglalkoztam vele. Viszont utána elkezdett érzékeny lenni rágásra, hidegre és melegre és néhány alkalommal soha sem érzett kínzó fájdalmam volt miatta.
Később visszamentem a fogorvoshoz, gyökérkezelni kellett, de kiderült, hogy görbe foggyökerekkel rendelkezik, de valahogy megoldotta. Gyökérkezelte, kaptam egy ideiglenes gyógytömést.
Pár hétig nem fájt egyáltalán, örültem, hogy rendeződött a helyzet. De a napokban újra érzékeny lett rágásra, megint fáj.
Sajnos eddig erre az egy fogamra nagyon sok pénzt és időt költöttem és még mindig fáj, pedig volt tömve, gyökérkezelve.
Ez miért van? Mi lesz a megoldás erre és mire kell készülnöm? Miért fáj, ha gyokerkezelve lett? Előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy gyökérkezelt fog esetében a fájdalmat már nem a fog okozza, hanem a fogat körbevevő szövetek, nevezetesen a csont. Egy jól sikerült gyökértömés után pár hétig még előfordulhatnak panaszok rágásra, illetve ha valami hozzáér a foghoz, pl. fogmosáskor. Azonban ha ezek továbbra is fennálnak, nem múlnak, egy kontroll mindenképp szükséges.

Fontos lenne tudni, melyik fogról van szó. Rágófogak esetében sajnos sokszor tapasztaljuk azt, hogyha a kezelés nem úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelés volt, tehát a beavatkozást nem nagy nagyításon végezték, esetleg maradhatott fel nem tárt csatorna. Ezek a kezeletlen csatornák jellemzően hasonló tüneteket tudnak okozni.

Továbbá fontos kiemelni azt, hogy felső rágófogak esetében, amennyiben csak röntgen felvétel készül, úgy a kialakult gyulladás nem feltétlen látható, pontos képet csak CT felvétel tud adni.

Hosszan elhúzódó panaszok esetén én javaslom egy mikroszkópos gyökérkezelésekben jártas kolléga felkeresését!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk