A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog érzékeny édesre

Tisztelt Uniklinik!

A bal felső 5.dik fogamat már 4 éves gyökérkezeltették. Tavaly nyáron letörött ebből a fogamból egy darab és kiderült, újra gyökérkezeltetni kell és gyulladás is van alatta. Kaptam egy cirkónium koronát. A kezelés után a mai napig érzékeny a fogam az édesre,rettenetesen belenyilal a fájdalom pár másodpercre. Kopogtatásra is érzem,hogy az a fogam fáj. Van,hogy néha minimalisan nyomásra is fáj. Voltam fogorvosnál,aki azt mondta ,hogy a körülötte lévő fogak egészségesek,illetve egy minimális lyuk van az egyiken de azzal még ő nem foglalkozna,nem abból jöhet a fájdalom. Készült panoráma rt, ahol tisztán látszódott,és a doktorúr is mondta,hogy krónikus gyulladásom van a gyökérkezelt koronám alatt. Azt mondta ,csak foghúzással lehetne megszűntetni fájdalmamat.

Szeretném megkérdezni,az Önök véleményét is erről,hogy valóban csak a fogam elvesztésével szabadulhatok meg e szörnyű fájdalomtól.

Köszönöm szépen válaszukat

Válasz

Kedves Kérdező!

Először is tisztázzuk, a panoráma röntgen felvétel alkalmatlan endodontiai (gyökérkezelés) eredetű gyulladások pontos megítélésre, ezek alapján pedig kezelési terv felállítására. Erre kizárólag egy fogászati CBCT felvétel alkalmas.

Egy gyökérkezelt fog gyökércsúcsi részén jelentkező gyulladás a megfelelő gyökérkezelési eljárással közel 95%-ban orvosolható. Ezt a magas számot az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelési technikával érhetjük el. A fog eltávolításával így a leírtak alapján egyáltalán nem értek egyet.

Mindenképp felül kell vizsgálni a többi fog állapotát is (amennyiben azokról is csak a panoráma rtg felvétel alapján nyilatkozott a kolléga), ugyanis édesre halott/gyökérkezelt fog nem jelez. Ezt kizárólag élő fog teszi. Vagy egy kezdődő/előre haladott szuvasodás jelez már, vagy fognyaki érzékenységről van szó.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk