A fogorvos válaszol

gyökérkezelt fog érzékeny

.

Tisztelt Fogorvos!

Jobb felső rágófogakat gyökérkezelték, majd később cirkónium koronát kaptam felső fogsor teljes egészében. A gyökérkezelt fog a korona alatt kb. 3 hét elteltével elkezdett érzékennyé válni, lüktet, feszül. Legfőképpen étkezés közben, de van hogy ez sem kell hozzá. A panasz egyenlőre nem mindennapos, de kellemetlen. Mi okozhatja a problémát?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Edina

Válasz

Kedves Edina!

Hasonló esetben  két oldalról közelíteném meg a problémát.

Egyfelől panaszait okozhatja a koronák közötti nem megfelelő kontaktpont, ami ételbeékelődéshez vezet. Ez rend szerint feszítő, furcsa panaszokkal jelentkezhet étkezést követően. Fogselymezés közben/után a gyulladt íny miatt járhat ínyvérzéssel.

Azonban panaszait okozhatja az inkomplett gyökértömés is. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült pl. minden csatornát megtalálni a gyökérkezelés közben. Felső rágófogak 95%-ban 4 csatornával rendelkeznek, azonban nagyítás nélkül végzett beavatkozás esetén a járulékos, 4. csatorna sokszor észrevétlen marad. Ez rend szerint nem a kezelőorvos hibája/ügyetlensége, a csatorna bemenete általában kisebb, mint a szemünk felbontó képessége, tehát a kolléga szabad szemmel nem látja a csatornát. Ennek kiderítésére kizárólag egy CT felvétel alkalmas, rtg felvételen nem lehet látni, hiszen az csak 2 dimenziós. Amennyiben valóban van fel nem tárt csatorna vagy csatorna szakasz, ami problémát okoz, úgy a gyökértömés cseréje kizárólag mikroszkópos technikával javasolt, tehát nagy nagyításon.

Panaszaival kérem keresse fel a beavatkozást végző kollégát!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk