A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog fájdalom és dudor

Kedves Doktorúr/Doktornő!

Az egyik – nyáron gyökérkezelt – rágófogam felett kijött egyik napról a másikra egy borsónyi dudor. Korábban fájt a gyökérkezelést követően a fogam, de azt mondta az orvos, hogy ez természetes, mivel nagyon meg lett bolygatva és egy bonyolult fogról van szó, mivel kesze-kusza a gyökere, így azt is mondta, hogy nem tudta 100 %-osan gyökérkezelni. Előtte tömve is volt a fog, nem sokkal később kellett gyökérkezelni, mert nagyon elkezdett fájni.
Pillanatnyilag a fog nem fáj, se a dudor, de aggaszt a dolog. Ugyanakkor időnként belobban és akkor elkezd fájni, rágásra szokott érzékeny lenni, néha hőre.
Ilyenkor mi a teendő? Illetve egy gócnak vannak kihatásai a szervezetünkre? Mostanában izületi fájdalmaim vannak, ami eddig nem volt jellemző és a koromból adódódóan nem is kellene, hogy jelentkezzenek ilyen panaszok. Lehet oka okozati összefüggés?

Köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Kérdező!

Minden bizonnyal a gyökérkezelés nem volt sikeres, és a fog gyökércsúcsán krónikus gyulladás alakult ki.

A fog újrakezelésével a probléma jó eséllyel orvosolható, azonban ilyen esetben mindenképpen az úgynevezett mikroszkópos technikát javasoljuk. Mivel szabad szemmel egyszer már nem jártak sikerrel, így a nagyításban végzett újrakezelés javasolt.

Ehhez első körben egy mikroszkópos endodontiai konzultáció szükséges, ahol szájvizsgálat és rtg-felvételek készítését követően lehet pontosabbat mondani a fog állapotáról. Általában hasonló esetekben fogászati CT felvétel is készül.

Egy ilyen fogászati gyulladás egyértelműen gócnak számít, és igen, fokozhatja ízületi panaszait.

Konzultációs időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk