A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog fájdalom

Z. Katalin

Tisztelt doktor úr/nő.
Bal felső Kettes fogamon barázdazárást csináltak (nem Önöknél), mely után érzékenyebbé vált mint korábban volt sajnos. Gyökérkezelést végeztek. A kezelés után a hidegre valóban nem érzékeny már a fogam, viszont annyira fáj, hogy hozzáérni nem lehet. A kezelést követő 6. nap van jelenleg. Egy röntgen alapján „elméletileg minden rendben van” de ekkora fájdalommal ezt nehezen fogadom el. Több fogam volt már gyökérkezelve, soha nem tapasztaltam még csak hasonlót sem. Mi okozhatja?
Köszönettel

Válasz

Kedves Kérdező!

Gyökértömést követően kisebb fájdalom kocogtatásra, ráharapásra normálisnak tekinthető.

Nagyobb, nem múló fájdalmat elég sok minden okozhat. Általában a készült ideiglenes, vagy végleges tömés marad picit magasabb, így ezen a területen ér először össze a fogsor, ez a fog túlterhelődik, és ez okozza a nagyobb fájdalmat.

Továbbá előfordulhat, hogy a gyökércsúcsi részen nagyobb, krónikus gyulladás volt már, ami aktív szakaszba lépett, vagy a gyökértömés kijutott a fogon kívülre, kezelés közben elrepedt a fog stb…. Nyilván utóbb említett lehetőségek szélsőséges esetek, de nem kizárhatóak. 

Fentiek mellett meg kell vizsgálni a környező fogak állapotát is, kizárandó azok kezelésének szükségességét.

Amennyiben a készült tömés magassága megfelelő, és panaszai nem enyhülnek a gyökértömést követő 2 héten belül jelentősen, úgy egy CT felvétel készítése indokolt lehet. Ezt egészen pontosan egy szájvizsgálat és a kis röntgen felvétel megtekintése után lehet biztosra mondani.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk