A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog gyulladás

N. Nikolett

Két napja fáj a fogam ami 8 éve volt gyökérkezelve és tömve. Elmentem az ügyeletre kiszedték a tömést majd kaptam gyógyszeres ideiglenes tömést és dalacin nevű gyógyszert. Majd két hét múlva egy másik orvos eldönti,hogy kikell-e húzni vagy még menthető valahogyan.Az lenne a kérdésem,hogy normális-e, hogy a kezelés után is borzasztóan fáj és lüktet a fogam? Valamint,hogy ilyen furcsa keserű gyógyszeres ízt érzek olykor mintha szivárogna az ideiglenes tömés alól ? Lesz ettől esetleg valami bajom? Előre is köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy több éve gyökérkezelt fog újrakezelése járhat panaszokkal, azonban ha sikerült minden csatornát feltárni, illetve megfelelően kitisztítani, csak minimális érzékenység, illetve kopogtatásra jelentkező panaszok jelentkeznek. A gyógyszer amit kapott, antibiotikum. Ennek feladata segíteni az immunrendszernek visszaszorítani a gyulladást. 

A gyógyszeres ízre gyakran panaszkodnak a páciensek, de látatlanban nem tudom megállapítani, hogy az alkalmazott ideiglenes tömés jól zár-e. Baja nem lesz belőle, leszámítva a rossz szájízt.

Javasolni szoktuk egy már rosszul gyökérkezelt fog újrakezelésénél a mikroszkópos technikát. Sokkal nagyobb arányban tarthatók általa a problémás fogak. Egy jó gyökértömésnek hosszú távon sem szabad problémát okoznia, tehát ha az első kezelés után 8 évvel gondok adódtak, és a fog gyökércsúcsán gyulladás alakult ki, a hagyományos technikával készített tömést sikertelennek minősítjük, és nem javasoljuk az újabb gyökértömést nagyítás nélkül.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk