A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog gyulladás

N. Nikolett

Két napja fáj a fogam ami 8 éve volt gyökérkezelve és tömve. Elmentem az ügyeletre kiszedték a tömést majd kaptam gyógyszeres ideiglenes tömést és dalacin nevű gyógyszert. Majd két hét múlva egy másik orvos eldönti,hogy kikell-e húzni vagy még menthető valahogyan.Az lenne a kérdésem,hogy normális-e, hogy a kezelés után is borzasztóan fáj és lüktet a fogam? Valamint,hogy ilyen furcsa keserű gyógyszeres ízt érzek olykor mintha szivárogna az ideiglenes tömés alól ? Lesz ettől esetleg valami bajom? Előre is köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy több éve gyökérkezelt fog újrakezelése járhat panaszokkal, azonban ha sikerült minden csatornát feltárni, illetve megfelelően kitisztítani, csak minimális érzékenység, illetve kopogtatásra jelentkező panaszok jelentkeznek. A gyógyszer amit kapott, antibiotikum. Ennek feladata segíteni az immunrendszernek visszaszorítani a gyulladást. 

A gyógyszeres ízre gyakran panaszkodnak a páciensek, de látatlanban nem tudom megállapítani, hogy az alkalmazott ideiglenes tömés jól zár-e. Baja nem lesz belőle, leszámítva a rossz szájízt.

Javasolni szoktuk egy már rosszul gyökérkezelt fog újrakezelésénél a mikroszkópos technikát. Sokkal nagyobb arányban tarthatók általa a problémás fogak. Egy jó gyökértömésnek hosszú távon sem szabad problémát okoznia, tehát ha az első kezelés után 8 évvel gondok adódtak, és a fog gyökércsúcsán gyulladás alakult ki, a hagyományos technikával készített tömést sikertelennek minősítjük, és nem javasoljuk az újabb gyökértömést nagyítás nélkül.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk