A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog letört, fájdalmas

S. Szilvia

Tisztelt Doktornő!

Alsó 7-es fogamat 2 éve gyökérkezelte az orvosom. Az akkori tömés alatt szuvasodott tovább a fog, fájdalmas gyulladás alakult ki. Egy idő után a kezelt fog tünetmentessé vált, amíg egy évvel ezelőtt véletlenül rá nem haraptam egy kemény mogyoróra. Abban a pillanatban éreztem, hogy vmi baj történt a foggal. Be is gyulladt, magasnak éreztem, érintésre, rágásra érzékeny volt, fájdalmaim voltak. Gyulladáscsökkentőt kaptam amelyet beszedtem és kb.2-3 múlva azt éreztem, mintha viszketett volna a fog. Ezt követően tünetmentes lett, nagyon örültem neki. Két hete viszon ugyanez megtörtént mégegyszer, most viszont a 6-7es fogak találkozásánál a nyelv felé, hosszában letört egy pici darab fog. Sajnos orvoshoz nem tudtam elmenni, mert ugye nincs rendelés. Egy hét múlva a fogam begyulladt, erős fájdalmaim voltak, kellemetlen szagú volt a fog. Az orvosom annyit tudott segíteni, hogy felírt antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, mert kezelést nem végez. Hatodik napja szedem a gyógyszereket. Ezek valamennyire hatásosak, bár nem minden nap egyforma. Egyik nap azt hiszem, hogy minden rendben, elmúlt a fájdalom, lelohadt a gyulladás, aztán a következő napon megint rosszabb. Attól félek, hogyha elfogynak a gyógyszerek bajban leszek. A tanácsát szeretném kérni. Mi kellene tennem? Félek, hogy elveszítem a fogat, ha nem kezelik.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
S. Szilvia

Válasz

Kedves Szilvia!

Egy jól sikerült gyökértömés után a fognak nem szabadna újból begyulladnia. Ez azt jelenti, hogy a készült gyökértöméssel valószínűleg van valami baj. Ez nem feltétlen az orvosa hibája, ugyanis, ha a gyökértömést nem nagy nagyításon végezték, előfordulhat, hogy kimaradt egy csatorna, vagy a csatornák tisztítása nem volt megfelelő. Sajnos ilyen előfordul. Ezekben az esetekben szoktuk javasolni a gyökértömés cseréjét ún mikroszkópos eljárással. Ilyenkor nagy nagyításon minden csatornát meg lehet találni, és speciális eszközökkel ki lehet fertőtleníteni. Ez rend szerint meg szokta oldani a problémát, a gyulladás hosszú távon megszűnik.

Ezt a beavatkozást megelőzi egy röntgen felvétel, ennek alapján mérlegeljük, hogy szükséges-e CT felvétel készítése. A CT felvételen 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni a csatornák lefutását, illetve a gyökércsúcs körül kialakult gyulladás nagyságát, ami sokszor meghatározza a kezelés menetét.

A mostani speciális helyzetben sajnos meg van kötve a kezünk. Törvény tiltja a fogorvoslásban a tervezett beavatkozásokat, kizárólag akut ellátás lehetséges. Ez azt jelenti, hogy első körben antibiotikumot adunk hasonló esetekben, hiszen minden, fúrással kapcsolatos beavatkozást kerülnünk kell. Ennek megfelelően fogorvosa jól járt el.

Amennyiben a kapott gyógyszerek hosszú távon nem oldják meg a dolgot, sajnos két választása marad: vagy eltávolítják a fogat, ezzel megszűnik a probléma, vagy akut páciensként kinyitják a fogat,  kb. eltávolítják a benne lévő gyökértömést és gyógyszert tesznek a fogba. 

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk