A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog probléma

G. Gabi

Üdv
Egy viszonylag régen gyökérkezelt fogam fellülről lefele elkezdett besötétedni
Elöl van így szeretnék mihamarabb kezdeni vele valamit.
Ilyenkor mik a lehetőségek, mire kell számítanom?

Válasz

Kedves Kérdező!

Hasonló esetekben első körben felül kell vizsgálni a gyökértömés állapotát. Ez kb látszik egy, a fogról készült kis röntgen felvételen. Amennyiben bármi gyanú felmerül, hogy lehet a gyökércsúcs végén egy gyulladás, felmerülhet egy CT felvétel szükségessége is. ( Teljes panaszmentesség, fájdalom nélkül is lehet ilyen elváltozás a gyökércsúcson.) Továbbá ellenőrizni kell, hogy a fogból mennyi maradék foganyag van meg. Ahhoz, hogy gyökértömjék a fogat, a szájpadlás felől szoktunk fúrni egy lyukat a front fogaknál, a többinél a rágóirányból. Fontos kérdés, hogy a töméseket leszámítva mennyi maradék foganyag van, ugyanis ez fogja meghatározni, hogy milyen ellátás lehetséges, ami javítja az esztétikát.

A gyökértömés állapotától függően felmerülhet annak cseréje, amennyiben ez szükséges, csak ezt követően lehet a fog koronai részét ellátni. Ennek több lehetősége is adott:

Lehetséges a fogak úgynevezett belső fehérítése. Ilyenkor a meglévő tömést a szájpadlás felől kiveszik, és a fehérítő anyagot a fog koronai részének belsejébe helyezik pár napra.

Lehet úgynevezett héjat készíteni a fogakra. Ez gyakorlatilag egy esztétikus kis lapocska, amit a fog ajkak felöli részére ragasztanak, a zománc lecsiszolása után.

Illetve lehetséges korona készítése.

A fentiek közül, hogy Önnél melyik eljárás kivitelezhető, és pontosan mit tehetünk, természetesen csak személyes konzultáció után tudjuk megmondani.

A kialakult veszélyhelyzetben kizárólag akut ellátás lehetséges, csak fájdalom csillapítás kivitelezhető.

Amint újra dolgozhatunk a megszokottak szerint, keressen minket bizalommal egy személyes konzultációra, és állapotfelmérésre, ahol minden lehetőséget át tudunk majd beszélni részletesen.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk