A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog tályog

.

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

Az alábbi problémában kérném szíves segítségét:

Az alsó 1-es metszőfogamat másfél évtizede gyökérkezelték, azóta soha nem volt problémám vele. 4 hónapja egy átfogó fogászati kezelés keretében a fogorvosom az újratömést javasolta és végezte is el (ennek pontos oka nem volt világos számomra). Onnantól kezdve érzékennyé vált a fog, nyelvemmel enyhén kifele nyomva furcsa, kellemetlen feszülés jelentkezett, ami hónapokkal később sem múlt el. Néhány hete éreztem először lüktető kis-közepes mértékű fájdalmat és enyhe dudort az ínyemen az érintett fognál, de néhány nap alatt elmúlt a fájdalom. A húsvéti hétvége alatt viszont -bár kisebb rásegítésre- gennyes váladék ürült belőle. (Vélhetően keletkezett egy tályog, rajta egy sipolynak (?) nevezett pontocskával a szájüreg felé) Mindezt órákig tartó, lüktető, közepes mértékű fájdalom kísérte. A továbbiakban már nem nyúltam hozzá, azóta sós vízzel öblögetem naponta többször. A fájdalom, lüktetés elmúlt, viszont egy félbevágott borsónyi, sárgás duzzanat látható az ínyemen.
Az efféle tályogokról sok rosszat lehet hallani, kérdésem az lenne, mi a teendő ilyenkor, igénybe vehető a sürgősségi ellátás?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Péter

Válasz

Kedves Péter!

Pontos diagnózis felállításához természetesen szükségem lenne röntgenekre, későbbiekben esetleg CT felvételre, illetve egy szájvizsgálatra.

Amennyiben kialakult a gyökércsúcs körül egy gyulladás, és ez magától kifakadt, amíg a sipoly nyílás nem záródik be, a termelődött váladék a szájüreg felé ürülni tud, és nagy valószínűséggel panaszmentes lesz a fog.

Amennyiben újra fájdalom jelentkezik, van lehetőség akut ellátásra. Ez az aktuális állapottól függően lehet antibiotikum felírása, illetve a fog megnyitása, a régi gyökértömő anyag eltávolítása és a csatornába gyógyszer helyezése. Amíg lehet, a kevésbé invazív ellátási formát kell most választanunk, de amennyiben a fog állapota ezt nem engedi, gyógyszeres lezárás lehetséges.

Fájdalom esetén keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk