A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog törése

V. Gábor

Üdv!
Nemrég két, régebben gyökérkezelt fogamból is letört egy darab. Az egyikből sajnos emiatt koesett a fedő tömés. Úgy látom a fogak nagyobb része megvan.
Még 1-2 hét míg eljutok orvoshoz, de aggódom menthető-e egy gyökérkezelt fog ha egy része letört, illetve a fedetlen gyökértömésből lehet-e probléma addigis, esetleg mi az amire figyelnem kell míg eljutok orvoshoz?
Köszönöm

Válasz

Kedves Kérdező!

Mindenképpen felül kell vizsgálni a gyökértömések állapotát. Felső rágófogak esetében erre a röntgen felvétel nem alkalmas, CT felvételt szoktunk készíteni. Amennyiben szükséges a csere, a fog koronai részének ellátása előtt ezt elvégezzük. 

Gyökértömött fogakat az esetek legnagyobb részében koronával, vagy úgynevezett inlay/onlay készítésével látunk el véglegesen, tömést a fenti probléma miatt (törnek a fogak, és idő előtt elvesztésre kerülnek) csak nagyon ritkán készítünk.

Javaslom az érintett oldalt ne használja evésre, csak a másik oldalt és jelezze a kialakult helyzetet a kezelőorvosának.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk