A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fog után íngyulladás lehetséges-e

V. Szilágyi

Jó napot Doktornő/ Doktorúr!

Jobb felső 6-os fogamat januárba gyökérkezelték másik fogorvoshoz kellett menjek, ő pedig feberuártól elkezdte a tisztitását idegiglenes tömést rakott bele nyitva is volt…Több hónap után szeptemberbe megkaptam a végleges tömést. ( semilyen fájdalmam nem volt gyökérkezelés után ) Pár napja nem először veszem észre, hogy be van dagadva az ínyem a fogam körül főként kivűlről érzem, ha hozzá érek kivűlről az arcomon keresztül olyan érzés mint aki elestem volna és fáj ( máshogy nemtudom leírni) . Érzékeny, fáj,duzzadt fent ahol már az ínyem teteje vége van vagyis ahol már az arccsontom kezdődik. Gingisollal kenegetem öblögetek , de amiután be kenem nagyon fáj aztán enyhül.. De nemtudom , hogy a gyökérkezelt fogammal lehet a probéma vagy esetleg felül is elkezdtek nőni a bölcsesség fogaim és arról keletkezett vagy esetleg valamit nem jól rágtam meg vagy megszúrhattam vagy bármi ilyesmi ( mert hajlamos vagy az inygyulladásra) . A kérdése az lenne lehetséges a gyökérkezelt fogam miatt vagy szimplán nem jól rágtam megszúrhattam vagy nem jól tisztítottam volna mégse fogat..) mert nagyon oda figyelek a fogmosásra az elmúlt években, száj öblögetőt használok , puha soft sensodyne fogkefét elmex fogkrémet használok.

Válaszukat előre is köszönöm!! 🙂

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy felső hatos fogban 95%ban 4 db gyökércsatorna található. Ebből egy csatornát sajnos rend szerint nem találnak meg. Ez nem a kezelőorvos ügyességén múlik, hanem a gyökérkezeléshez használt technikán legtöbbször. Nagy nagyításon, úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelési technikát alkalmazva ezek a csatornák szerencsére könnyen lokalizálhatók.

Amennyiben ínye a fog gyökércsúcsi része körül dagad, úgy valószínűleg a gyökértöméshez kapcsolódó gyulladás lehet a fog végén, a gyökércsúcsokon. Ennek 100%-ban pontos kiderítéséhez, illetve az esetlegesen fel nem tárt csatorna lokalizálásához egy fogászati CT felvételre lesz szükség. (Gyökértömés cserének CT felvétel készítése nélkül nem érdemes nekiállni.)

Sajnos az a tény, hogy a fogat nyitva is hagyták,már önmagában nem túl jó a fog prognózisát tekintve… Szakmailag jelenleg nem tudok olyan indokot mondani, ami e mellett szólna. Ezzel az a gond, hogy a szájüregi baktériumok, amik a gyökércsúcson a gyulladást okozzák korlátok nélkül jutnak be a fogon belülre.

Javasolnék egy konzultációt egy mikroszkópos gyökérkezelésekben jártas szakemberrel. Röntgenek alapján eldönti a kolléga, hogy szükséges-e CT felvétel (99%, hogy kelleni fog), meghatározza annak típusát. Pontos információk tükrében pedig pontos diagnózis és kezelési terv állítható fel.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk