A fogorvos válaszol

Gyökérkezelt fogba tett gyógyszetes tömés

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelt bal felső ötös fogamat gyökérkezelték. Már 3 alkalommal voltam kezelésen, mindhárom alkalommal gyógyszeres tömést tettek a fogba (Klion és még valami). Legutóbbi alkalom most pénteken volt. Szombat reggel arra ébredtem, hogy nehezen tudom kinyitni a szemem. Mindkét, de főleg a bal oldalon vizenyős dagadt lett a szemem környéke, és az orrnyereg mellett. A kezeim, ujjaim, tenyerem viszketett, piros volt mindkét kezem, majd kiütések jelentkeztem először a combjaimon, majd a karjaimon. Gyógyszerallergiára gondoltam. Voltam fogászati ügyeleten, ahol azt mondta az orvos, hogy nem lehet a Kliontól, mert eddig is az volt benne, és a gyökérkezelt fogba tett gyógyszer nem kerül a véráramba, tehát nem jelentkezhet ilyen allergiás reakció. Ez valóban így van? Nem vette ki a tömést, és ujabb antibiotikumot írt, Dalacint. Az elmúlt 3 hónapban ez már a sokadik. Ha nem a gyógyszeres tömés, akkor mi okozhatja a tüneteimet? Ittam Calcium pezsgőtablettát, nem tudom az segített-e, de csökkent a viszketés és a szem környék duzzanat, majd estére újra erősen viszkedett a kezem és a talpam, piros lett, a kiütések is erősebben látszódtak. Tanácstalan vagyok, mit tegyek?
Válaszukat köszönöm!
Márti

Válasz

Kedves Márti!

Mindenképpen változtatni kellene, a fogba tett anyagot mindenképpen ki kellene cserélni CAOH pasztára.

Abban igaza van a kollégának, hogy elméletileg nem kerül a véráramba az anyag a fog gyökércsúcsán keresztül, de amennyiben nem megfelelő ideiglenes töméssel zárja le a fogat, és az átereszti az anyagot, úgy Ön kvázi a szájnyálkahártyán keresztül érintkezik vele. A Klion egy antibiotikum, Önnek lehet rá allergiás reakciója.

A calcium pezsgőtabletta nem segít, ez egy Magyarországon elterjedt tévhit, hogy az allergiás reakciót calciummal lehet orvosolni.

Mindenképpen javasolnék azonban egy allergia vizsgálatot a legfőbb antibiotikumokra, illetve én a lehető leghamarabb kicserélném a fogba tett anyagot.

(Endodontiai szempontból nem is szeretjük használni a Kliont fogba, ugyanis pont az AB tartalma miatt elfedi a valós tüneteket. Ehelyett a megfelelő vegyszeres átöblítés egy sikeres gyökérkezelés alapja.)

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk