A fogorvos válaszol

Gyökértömés

.

Kedves Doki!

Középiskolás koromban az első fogamat gyökerkezelni kellett. Az évek során sajnos a másik elülső fogam is tönkrement és szintén gyökerkezelni kellett. Ekkor úgy voltam vele, hogy már esztétikailag sem szépek a fogaim és megcsináltatom őket. Azt mondta az orvosom rendben, de ahhoz a mellette lévő két kettes fogamat is gyökerkezelni kell, mert egyébként azok is már tömve voltak és az egyik ki is volt fordulva. Belementem, mondtam vágjunk bele. Első alkalommal meg is történt az ideg kiszedése. Amikor másodjára mentem akkor úgy rémlik, hogy csak pucolta de nem történt meg a gyökértömés. Amikor legközelebb visszarendelt akkor már neki állt lecsiszolni a négy fogamat elől. Közben rákérdeztem, hogy megvolt e már a gyökértömés, de azt mondta hogy igen. De nekem nem rémlik hogy ugyanúgy csinálta volna mint az előtte levőnek a gyökértömését. Az lenne a kérdésem, hogy miről tudom esetleg beazonosítani hogy tényleg megtörtént e a gyökértömés? Vagy mi történik ha esetleg nincs gyökértömés csak le van zárva a fog és rajta van a cirkon korona?
Nagyon félek, hogy ebből bajom lehet, de nem tudom, hogy mondjam ezt el az orvosomnak mert már így is rákérdeztem és nem szeretném ha azt gondolná nem bízok meg benne. Viszont emlékeim szerint talán azt hitte, hogy megcsinálta mert közben a fogtechnikus is bent volt és vele beszélgetett és hirtelen a naptárba pedig csak a csiszolást írta be. Amikor az elülső fogamat gyökérkezelte akkor pl már nem is kaptam szurit es akkor feldugott valami éles tűt és mondta hogy szóljak hol érzem a kis szúrást mert ott lesz a csatorna vége. Most viszont ilyen nem volt. Kicsit aggódom hiszen ő is ember és lehet szétszórt napja.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Önnek természetesen megvan a joga ahhoz, hogy a teljes orvostörténetét kikérje, a röntgenekkel együtt. Kétlem, hogy a gyökértömés elmaradt volna, ugyanis a kezelés menetében egymásra épülő lépések vannak. Gyökértömés után rendszerint csapos felépítés, vagy valamilyen felépítés következik, arra kerül a korona.

Az Ön által leírt történetben számomra inkább az az elgondolkodtató, hogy a csatorna hosszát az alapján próbálta kezelőorvosa meghatározni, hogy érzéstelenítés nélkül Önnek mikor okoz fájdalmat a kezelés. Ez nagyjából utoljára elfogadott eljárás kb. 25-30 éve lehetett. Amennyiben egyéb módszer nem volt a csatornák pontos hosszának meghatározására, pl röntgen kontroll a folyamat közben, illetve a végén, vagy elektromos bemérő eszközzel nem pontosítottak ezen, úgy kérdéses részemről a gyökértömés korrektsége. Mivel a készülő gyökértömés az alapja mindennek, ha ott valami hiba van, rövid, esetleg nem lett megfelelően kitisztítva a csatorna, úgy a későbbiekben gyulladás alakulhat ki a gyökércsúcson, és újrakezelésre kerülhet sor. Ilyenkor a már beragasztott koronát vagy el kell távolítani, vagy át kell fúrni.

Amennyiben röntgen kontroll nem készült a gyökértömésekről, én mindenképp csináltatnék egy röntgent, esetleg kérnék egy másodvéleményt.

Köszönettel

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk