A fogorvos válaszol

Gyökértömés csere

R. Enikő

Kedves Doktor Úr!

A jobb felső 7-es és 8-as fog feletti ínyrészem fáj, amikor hozzáérek, valamint fáj az egész ínyem, a jobb 5-ös és 6-os fogam között rés található, így a gyakran beszoruló étel gyulladást okoz és erős ínyfájdalmat. A jobb oldali bölcsességfogam eltávolításra került 2014-ben. Továbbá fülfájdalommal, fülcsengéssel is jár a problémám, illetve, amikor lehajolok a erős fejfájdalom kíséri. A jobb felső 6-os és 7-es fogam gyökér-kezelve lett szintén, a röntgen képen a 7-es fog alatt gyulladás látható. A 7-es fogam gyökérkezelésének oka azt volt, hogy nagyon erős, egész arcra-fülre-garatra kiterjedő fájdalommal járt, sokáig nem tudták azonosítani a problémát, akkoriban is orvosról orvosra küldtek (pl.: neurológia, Gnatológia stb. ), mire kiderült, hogy a 7-es fog gyulladása okozza, a fog gyökérkezelésével megszűnt a probléma, azonban a mostani tünetek is hasonlóak az akkoriakhoz. Jelenleg is több fogorvosnál jártam már (több általános fogorvos, paradontológus, szájsebész), azonban megoldást nem sikerült találni. A legutóbbi látogatásom során azt a választ kaptam, lehet hogy nem megfelelő gyökértömés okozza, így azt javasolták, hogy keressek fel egy endodontus szakorvost, aki mikroszkópos módszerrel kicseréli a gyökértöméseket. Azonban ez a kezelés elég drága és azt szeretném kérdezni, hogy mit javasol? Ez valóban megoldás lenne a problémámra? Illetve, mennyire lenne időtálló? Nem tudom mennyire fontos információ az esetemben, de mindezek mellett diagnosztizált Crohn betegségem van és jelenleg monoterápiában Salofalk tablettát szedek.

Köszönettel,
Enikő

Válasz

Kedves Enikő!

Ilyen esetben feltétlen szükség lenne egy fél évnél nem régebbi CT felvételre, és egy személyes konzultációra.

Mindenképpen a fog megtartását javasolnám, az alábbi okok miatt:

Egy jól kivitelezett gyökértömés esetén 99%ban biztosítható a teljes panaszmentesség hosszútávon. 

Az Ön által leírt panaszok nem tipikus kísérői egy rosszul gyökérkezelt, vagy gyulladásban lévő fognak. Ettől függetlenül természetesen a gyulladást meg kell szüntetni, a rossz gyökértömést ki kell cserélni. Amennyiben Ön inkább a fogak eltávolítását választja, problémás lehet azok pótlása, ugyanis az utolsó két rágófog elvesztésénél célszerűen implantátumot javasolnák, azonban a Crohn betegség miatt ez jár némi kockázattal. Ilyen esetekben nem mindig képes a szervezet befogadni az implantátumot.

Hasonló, régóta húzódó fájdalmak esetében, amik nem tipikusan fog eredetű arcfájdalmak, sajnos az a tapasztalat, hogy valóban nem fog okozza ezeket.

A gyökértömések rendbetételét illetően, illetve a probléma megoldásában állok rendelkezésére!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk