A fogorvos válaszol

Gyökértömés cseréje

.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A jobb felső 6-os fogam évekkel ezelőtt gyökérkezelve lett, azóta probémamentes volt. Pár hete egy kisebb dudort fedeztem fel az ínytől kicsit feljebb, a fog mentén, amely csak tisztításkor érzékeny, maga a fog ráharapásra nem mutat tünetet. Készült róla röntgen, és a fogorvos látott egy halvány árnyékot az egyik gyökér végénél, szerinte annak a csatornának a tömése nem ér végig teljesen. (A pici duzzanat azóta lement, enyhe érzékenység van továbbra is tisztításkor.) Azt is mondta a röntgent végző orvos, szerinte ez ciszta, és ki kéne húzni a fogat, valamint implantátumot betenni. Mivel azért ez nem egy olcsó dolog, és én amíg nem muszáj, nem húzatnám ki a fogam, az lenne a kérdésem, hogy van-e értelme megpróbálkozni egy esetleges gyökértömés cserével, vagy teljesen kizárt, hogy megoldaná a problémát, és tényleg csak a húzás marad mint opció? Olvastam, hogy van lehetőség Önöknél mikroszkópos gyökértömésre, amely sokkal precízebb tömést tesz lehetővé. Az én esetemben lenne értelme megpróbálni?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel
Sz. Kata

Válasz

Kedves Kata!

Hasonló esetekben a kezelés menete a következő:

Először is, szükség van a fogról egy CT felvételre. Pusztán röntgen alapján lehetetlen megállapítani, hogy mekkora elváltozás van a gyökércsúcson, van-e fel nem tárt csatorna, illetve, hogy a fogon lévő gyulladás esetleg befertőzte-e már az arcüregét, vagy sem. Ezt követően, illetve egy szájvizsgálat után lehet eldönteni, hogy érdemes-e belekezdeni a meglévő gyökértömés cseréjébe, vagy tényleg jobban jár a fog eltávolításával.

A mikroszkópos technikának köszönhetően ma már nagyon kevés fogat kell az Ön által említett panaszok miatt eltávolítani.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk