A fogorvos válaszol

Gyökértömés és fedőtömés után fájdalom

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

A következő problémámmal kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Gyökérkezelést követően alsó rágófogam panaszmentes volt, így 2 napja belekerült a gyökértömés és egyidejűleg elkészült a fedőtömés is. ( nem volt sehol letörve, régi tömés alászuvasodása miatt volt indokolt a gyökérkezelést) A kezelést követő napon éreztem némi tompa fájdalmat, de a mai napon ez már ráharapási fájdalommal is kiegészült ( mely nem érzékenység pusztán). Nem ettem rajta, kíméltem, de éreztem mégis ahogyan a felső fogammal összeharaptam. Nincs állandó, elviselhetetlen fájdalmam, de mintha vmi mégsem lenne rendben. A tömések elkészítése során semmilyen probléma nem lépett fel. A tömések elkészülte után kontrollröntgen nem készült, de a gyökértömést megelőzően kisröntgen igen, tűkkel a csatornákban.
Meddig tekinthető az ilyen jellegű fájdalom normálisnak, egyáltalán annak tekinthető-e?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Amennyiben jól értem a leírtakat, a készült gyökértömést annak elkészülte után rögtön, ott a székben (vagy egy szomszédos helységben még a fedőtömés elkészülte előtt ) nem ellenőrizték vissza. Véleményem szerint ez szembe megy a szakmai protokollokkal. Mivel az előzetes tűskontroll felvétel ellenére készülhet hosszú, vagy rövid gyökértömés, ezért elengedhetetlen a munka kontrollálása.

Bármelyik esetben felmerülhet panasz a kezelést követően, viszont az is igaz, hogy egy gyökérkezelt fog pár napig fájhat a kezelést követően akkor is, ha minden rendben volt a kezelés alatt.

Én mindenképp egy másodvéleményt javasolnék endodontus szakorvos részéről.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk