A fogorvos válaszol

Gyökértömés utáni érzékenység

M. Maja

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Körülbelül három hónapja a bal alsó, leghátul levő tünetmentes fogamat betömték, melynek a szuvasodása az orvos szerint elég mély volt. Két hétre rá iszonyatos fajdalmák jelentkeztek, az egész testem lüktetett és röntgenfelvétel után gyökértömést végeztek rajta. A fogorvos aki végezte a kezelést csak egy csatornát tálalt (a röntgen is egy gyökeret mutat) és mikroszkóp híján nem tudott többet tenni. Néhány napja, vagyis 1 hónapra rá, a fogam bár nem fáj, de rágásra érzékeny és a bal fülem is el kezdett lüktetni. 3D-s CBCT felvétel készült a fogról, ami gyulladást mutat. Ön szerint ez egy újabb gyökérkezelésre utal, vagy lehet más oka is ennek?

Köszönöm a választ.

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos azt nem írta le, hogy melyik fogról van szó ugyanis a legutolsó, amennyiben Önnek eltávolították már a rágófogait, úgy lehet egy kisőrlő fog is, amiben lehet csak egy csatorna. Viszont ha egy rágófogról van szó, akkor az 1 db csatorna azt feltételezi, hogy nem sikerült mindent feltárni a fogon belül, ez okozhatja a panaszokat.

Egyébként a CT felvételen pontosan megítélhető, hogy hány darab csatorna van a fogban, illetve abból mennyit sikerült kitisztítani.

A most még a gyökér csúcson látható elváltozás lehet teljesen normális, ugyanis a már kialakult gyulladások teljes gyógyulási ideje akár 1 év is lehet.

Sajnos amíg nem látom a CT felvételt többet nem tudok mondani az esetről. Egy konzultációt javasolnék, ahol a felvétel alapján lehetne pontosat mondani.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk