A fogorvos válaszol

gyökértömés utáni fájdalom

F. Martin

Jó estét!
Tisztelt Doktornő-Úr!
Segitségét szeretném kérni, 1 hónapja a jobb szemfog melletti fogamat gyökérkezelték, és addig amíg csak gyógyszeres tömés volt benne, semmi bajom nem volt, aztán a doktornő betömte és onnantól kezdve megőrülök, annyira fáj. Azt mondta a doktornő, hogy ő csak kihúzni tudja, a gyökértömést nem tudja kiszedni, Nyíregyházán azt mondta a doktorúr, hogy kitudja szedni. De a doktorúr nem garantálja, hogyha kiszedi, és újra betömi, hogy nem fog fájni. De kihúzatni sem szeretném, mert a mellette lévő fel van építve, mert letört. Most jelen pillanatban két fogorvos között ingázok, egyik kihúzná másik gyökértömést cserélne. És arra kérném Önt, hogy valami megoldást tanácsoljon, hogy  hogy mit kezdjek a fogammal? Illetve, hogy vajon mi a gyökérkezelés utáni fájdalom oka? Most a Dalacint szedem és a Corsodyl-al öblögetem a számat.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Martin!

Alapvetően egy sikeres gyökértömést követően is előfordulhatnak panaszok egy foggal, de ez általában enyhe ráharapási érzékenységben merül ki. Az Ön által leírt esetben valószínűleg nem sikerült teljesen kitisztítani a gyökércsatornákat, illetve az is előfordulhat hogy a gyökértömés túlér a fog gyökércsúcsán. A fájdalom pontos okát rtg felvétel alapján lehetne megmondani. 

A most megkezdett Dalacin kúra valószínűleg enyhíteni fog a panaszokon, talán azok teljesen el is múlnak majd, de a valódi okot, ami a fájdalmat kiváltja nem fogja megszüntetni. 

Mindenképpen a gyökértömés cseréjét javasolnám, a fog eltávolítása minden esetben az utolsó választás szokott lenni. Egy már gyökértömött, de problémát okozó fognál javasolnám a mikroszkópos gyökérkezelést. Ebben az esetben nagy nagyításon végezzük a beavatkozást, ezáltal képesek vagyunk a csatornákat teljes mértékben kitisztítani, esetleg anatómiailag plusszként jelentkező csatornákat megtalálni. Előfordulhat, hogy egy fel nem tárt csatorna okozza a nagy fájdalmat, ahol még maradtak baktériumok.

Köszönöm, hogy kérdésével hozzánk fordult, a továbbiakban állok szíves rendelkezésére!

Dr. Kovács Kitti

Kapcsolódó kezelések

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk