A fogorvos válaszol

Gyökértömés utáni nyilaló, éles fájdalom

.

Kedves Doktor Úr/Hölgy! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok és ma gyökértöméssel látták el a fogam. Iszonyúan nyilaló, éles fájdalmam van. A bal alsó 6.fog érzékenysége kb 2 hónapja kezdődött, hideg-melegre, majd állandósult pár nap alatt fájdalmassá vált. Még közvetlenül a terhesség előtti röntgen alapján 2 orvos is állította, h már akkor kissebb gyulladás volt a gyökércsúcsnál és csak a gyökérkezelés segít. Mivel pont a 2.trimeszterben voltam belekezdtünk a gyökérkezelésbe. A 2.tisztítás és gyógytömés után egy pár nappal már semmit sem érztem, így a 3. Alkalommal már gyökértömést végzett. Ismételt tisztítás után gyökértömés. A tisztítás során még az egyik gyökércsatornát éreztem, melyet jeleztem is. A tömés fájdalommentes volt és egész nap nem éreztem semmit. Délután tompa fájdalom, majd mindenféle külső inger nélkül iszonyú éles, nyilaló hasogató fájdalom jelentkezett, csapott át. Azonnal jegeltem, fogmosás és fájdalomcsillapító-algopirin. Kb egy órával később egyre mérséklődött a fájdalom, de még most is fáj. Ez nem érzékenység hanem fájdalom. Mit tudok tenni, hogy jobb legyen? Mi lehet a baj? Mennyit várjak vele? Így kismamaként a röntgent nem lehet készíteni és már a 3.trimeszterben vagyok, a fájdalom a babának sem jó, valamint nem szeretnék koraszülést előidézni.

Válasz

Kedves Kérdező!

Először is, azzal kezdeném, hogy gyökérkezelések között, gyökértömés után lehetnek panaszok egy foggal, ezt bizonyos korlátokon belül normálisnak tekintjük. A mostani helyzetről azért nem tudok nyilatkozni, illetve nem lehet nyilatkozni, mert nem készült röntgen felvétel a fogról, így pl nem tudható az, hogy maga a gyökértömés jól sikerült-e, vagy esetleg hosszabb/rövidebb a kelleténél, megtaláltak-e minden csatornát vagy kimaradt-e egy és ez okozza-e a panaszokat?

Jó magam kizárólag mikroszkópos gyökértömésekkel foglalkozom, praxisomban gyökértömést kismamának nem csinálok. Pontosan a fentiek miatt. Habár jogilag a második trimesztertől engedélyezett egy kis röntgen felvétel elkészítése kismamáknál is,( a megfelelő védelemben, ólomköpennyel) én nem támogatom ennek a beavatkozásnak az elvégzését, amíg nincs meg a baba. Ilyen esetekben a fogat áttisztítjuk, előkészítjük a gyökértömésre, majd egy gyógyszeres lezárást kap, megfelelő csonkvédelem mellett, hogy ne törje el a fogat.

A mostani helyzet problémája, hogy ha esetleg még készítenek is egy kis röntgen felvételt, az alapján elképzelhető, hogy nem megítélhető teljesen, mi lehet a baj, ilyenkor CT felvételt szoktunk készíteni. Ezt viszont kismamáknál már biztos nem készítjük el. Alapvetően egy jó gyökértömést nem is lehet röntgen kontroll nélkül készíteni. Kellenek felvételek a beavatkozás megkezdése előtt, kell egy kontroll felvétel a csatornák hosszának visszaigazolására, illetve egy felvétel magáról a kész gyökértömésről.

Jelen helyzetben, amennyiben panaszai nem múlnak, én egy kis felvétel elkészítését javasolnám digitális technikával (ennek legkisebb a sugárterhelése), majd ennek elemzése után döntenék a továbbiakról. Amennyiben valamilyen probléma merül fel a gyökértöméssel kapcsolatban, úgy annak eltávolítását javasolnám mikroszkópos kezelés alkalmával, a gyógyszert tennék a fogba, és visszatérnék a fogra szülés után. Amennyiben a röntgenen szép gyökértömést látnék, nem nyúlnék hozzá, kis türelmet kérnék, és figyelném a fogat, hogyan változnak a panaszok.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk