A fogorvos válaszol

Gyökértömött fog ismét fáj

K. Timea

Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr!

Pár napja elkezdett a leghátsó rágófogam fájni, lüktetett, nyomás hatására fájt, kicsit meg is emelkedett. Az egy régóta gyökértömött fog. Vettem be Advil ultra forte fájdalomcsillapítót, valamennyire jobb lett, de nem múlt el teljsen a fájdalom. Elmentem fogorvoshoz, röntgenezte, azt mondta, hogy a csont van begyulladva, ami vagy elmúlik vagy rosszabbodik. Felnyitotta a fogamat, és úgy hagyta, 1 hét múlva megyek gyógyszeres kezelésre. Kiment a zsibbadás és most jobban fáj mint valaha. (Nyilván fáj, mert gyulladt részt kezelt, de nem számítottam rá, hogy ennyire) A kérdésem, hogy van értelme felnyitni a fogat és úgy hagyni szabadon? Nem tudom, hogy ez így jól van-e… gyökérkezelésem volt, de még sosem gyulladt vissza egy fogam sem.

Köszönöm előre is a választ.

Válasz

Kedves Kérdező!

A modern endodontia/gyökérkezelés szemléletének sajnos nem felel meg a fog nyitva hagyása. Kivételt képez ez alól az az eset, amikor egy fogat kinyitunk, és bugyog a genny…. De ilyenkor is, legkésőbb 24 óra múlva át kell tisztítani a csatornákat és gyógyszeres töméssel zárni a fogat. Mindezek mellett a páciens állapotától függően akár antibiotikum rendelése is mérlegelendő.

Nagyobb elváltozásokkal rendelkező fogak esetében én minden esetben egy CT felvétel készítését szoktam javasolni, hogy a kezelőorvos tisztában legyen a fogban lévő csatornák számával, illetve az elváltozás pontos méretével, ami alapjaiban határozhatja meg a kezelés menetét.

Általában a már gyökérkezelt fogak újbóli gyulladása egy fel nem tárt csatorna, vagy a megtalált csatornák elégtelen tisztításából fakad. Rendelőnkben ilyen esetekben az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelést szoktuk javasolni. Jelenleg ez az elérhető legjobb eljárás a már gyökérkezelt, és gyulladással rendelkező fogak esetében.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk