A fogorvos válaszol

Gyökerzelés utáni panaszok.

V. Dávid

Tisztel Dr. Úr/Nő.

2 nappal ezelőtt lett gyökérkezelve bal felül a bölcsességfogam előtt lévő örlőfogam(sajnos nem tudom az hányas.)
Először lett bele rakva gyógyszer, majd 2 hét múlva, azaz most 2 napja, megcsinálták a kezelést.
Az orvos azt mondta, miután feltárta, hogy hatott a gyógyszer, és már nincs elő gyökere.
Ez idő alatt, azaz a gyógyszeres tömés ideje alatt fájt, harapásra érzékeny volt, fájt,viszont sem hidegre sem melegre nem volt panaszom.
Most 2 napja, harapásra még mindig érzékeny, fájdogál, kocogtatásra és ha a nyelvemmel megnyomom szintén érzem a fájdalmat.
Az orvos csinált kontroll röntgent, és kezelés előtt is már mondta, hogy rendben lesz, illetve utána is. Hidegre és melegre most sem érzékeny, viszont a fenti panaszaim lennének, illetve a fájdalom.
Kérdésem, hogy ez normális, vele járó dolog?
Előző gyökérkezelésem alatt nem éreztem semmi ilyesmit, ez a kettő fog van kezelve így, sajnos nem tudok hasonlítani.
Köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt panaszok alapvetően még beleférnek egy átlagos gyökérkezelés menetébe. Kicsi fájdalom jelentkezhet, ráharapási érzékenység pedig rendszeresen szokott.

A kérdéses fog egy nagy őrlő fog, melynek különlegessége egy negyedik, igen nehezen megtalálható csatorna. Ezt rendszerint az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezeléssel szoktuk ellátni, ahol nagy nagyításon könnyebb utána járni ennek a csatornának.

Amennyiben panaszai nem múlnak, illetve későbbiekben akár kontroll céljából javasolnék a fogról egy CT felvételt. Azon egyértelműen látható lesz, hogy rendelkezik-e ez a fog ilyen csatornával, illetve hogy ezt sikerült-e kezelőorvosának szabad szemmel feltárnia.

Amennyiben a csatorna nem lett feltárva, és hosszú távon panaszt okoz (nem mindig szokott), úgy a fog újbóli gyökérkezelését javasoljuk a mikroszkópos eljárással.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk