A fogorvos válaszol

gyullad gyökércsúcs

P. Klaudia

Tisztelt Doktor úr/nő!
10 hónapja gyökérkezelték a jobb alsó 6-os fogamat. Készült egy röntgen miszerint a gyökércsúcs be van gyulladva, illetve a gyökértömés sem jó benne. Fáj, viszont tűrhetően. Fájdalomcsillapító sem kell. A hajam már egy hónapja nagyon hullik (nem foltokban).
Az lenne a kérdésem, hogy megoldaná-e a problémát ha újra gyökérkezelnék? Illetve lehet-e resectio-t végrehajtani többgyökerű hátsó fognál?
Kihúzatni csak végső esetben szeretném.
A válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Mindenképpen a gyökértömés cseréje szükséges. Hasonló esetekben ennek sikeraránya 95% körüli.

A rezekciós műtét értelmetlen ebben az állapotban. Ennek oka, hogy jelenleg a gyulladást okozó baktériumok az egész gyökércsatornában jelen vannak, hiszen, mint írta, a gyökértömés nem jó, nem tölti ki az egész csatornát. A rezekcióval csak kvázi „megrövidítenék” a problémát, és elég kellemetlen műtét is.

A gyökértömés cseréjével, amennyiben minden gyökércsúcs elérhető, és megfelelően kitisztítható, a gyulladás rend szerint megszűnik.

A jelenlegi állapot gócnak minősül, így lehetséges, hogy hajhullása ettől van.

Javasoljuk, hogy a cserét mikroszkópos endodonciában jártas személy végezze. Több gyökerű fogak 2. alkalommal történő gyökérkezelésénél jelenleg ez az elérhető legjobb technika.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk