A fogorvos válaszol

Gyulladás a gyökércsúcsnál

.

Kedves Uniklinik!

Körülbelül egy hete kezdett el spontán fájni az egyik alsó 5-ös vagy 6-os fogam, melyekben évek óta tömés van.
Evéskor és éjszaka egyáltalán nem zavar, tudok aludni, viszont miután felkelek körülbelül egy órán belül kezdem érezni a sajgást. Fájdalomcsillapítót még nem szedtem be rá, bár mindig a határán vagyok, hogy kelljen.

A tegnapi napon készült egy panoráma röntgen, és a fogorvos azt mondta lát egy kis gyulladást az ötös fog alatt de még nem nyúlna hozzá, várjak pár hetet. Szekunder szuvasodás nincs a fogon.

Elfelejtettem megkérdezni tőle, hogy ez azt jelenti-e, hogy spontán meggyógyulhat a fogam és elmúlhat a gyulladás anélkül, hogy gyökérkezelnék? Tudom én ezt valamivel befolyásolni? Pl. ne rágjak azon az oldalon vagy éppen, hogy „tornáztassam” egyek rajta

Ha van rá esély, hogy spontán gyógyul türelmesen várok, de volt már olyan gyulladt fogam ami hetek alatt fokozatosan olyan szintre jutott, hogy aludni sem bírtam a fájdalomtól és ezt nem szeretném még egyszer.

Önök mit javasolnak, ha van gyulladás közepes szintű fájdalommal, kivárást vagy az azonnali kezelést?

Köszönettel

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy, már a gyökércsúcson kimutatható elváltozás nem fog magától elmúlni. Ennek kezelése egy tökéletesen kivitelezett gyökértömés, ahol minden csatornát feltártak, megfelelően kifertőtlenítettek és letömtek.

Magától visszafejlődő gyulladás gyakorlatilag jelenleg nem ismert, illetve irodalmi ritkaság, így bevallom nem értem, a kolléga miért akart várni.

Jelenleg a gyökértömési technikák között a legmagasabb szintű az úgynevezett mikroszkópos technika. Ezzel az eljárással 98% körüli sikerarány érhető el. 

Amennyiben tünetei fokozódnak, de időpontot csak későbbre kap kezelésre, úgy esetleg a tünetek enyhítésére antibiotikum kúra szolgál. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez CSAK tüneti terápia, az okot nem fogja megszüntetni, így egy kúra utáni tünetmentesség nem a gyógyulás jele.

Mielőbbi kezelés szükséges, illetve a fog megfelelő hosszú távú követése, hiszen a kialakult elváltozás általában fél-egy éven belül tűnik el a röntgenről, amennyiben a kezelés sikeres volt.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk