A fogorvos válaszol

Gyulladás a gyökércsúcsnál

.

Tisztelt Szakember!

Idén tavasszal egy 10 éves tömésem cseréjére került sor, mivel abból kitört egy darab. A cserét követően a fogam (egy jobb felső nagyőrlő) hetekig igen érzékeny volt rágáskor, majd a hidegre is időszakosan érzékeny lett! Néha a melegre is, de ez nem igazán jellemző. Miután visszamentem a fogorvoshoz a panaszaimmal, ő CT-t és RTG-t is készített, majd ezeket látva úgy magyarázta a problémám, hogy a gyökércsúcs körül állandó gyulladás van az érintett fognál, amit az okoz, hogy a tömés nagyon nagy, és gyakorlatilag a fogbélen ül. A panaszaim (hideg érzékenység, kemény étel rágása fájdalommal jár) néha pár napra eltűnnek, majd ismét megjelennek, és bár kellemetlenek, de kezelhetőek. A fogorvos azt mondta, hogy rámbízza, szeretnék-e gyökérkezelést vagy sem. Én nem a panaszaim, hanem inkább amiatt aggódom, hogy az állandó gyulladás a foggyökér körül okozhat-e egyéb egészségügyi problémákat, akár szisztémásat is, vagy ez nem jellemző és nincs okom aggódni.
Köszönettel, Linda

Válasz

Kedves Linda!

A gyökér csúcsán lévő elváltozást gócnak tekintjük, és bizony okozhat panaszokat a szervezet más területein is. 

A fentiek miatt, illetve panaszai miatt (amik gyakorlatilag bármikor erősödhetnek) mindenképpen kezelést igényel a kérdéses foga. Ennek jelenleg 2 lehetősége van:

Az egyik, hogy eltávolíttatja ezt a fogat, ezzel megszűnik a gyulladás is, kikerül a foggal együtt. Ez véleményem szerint elég nagy hiba lenne, hiszen a fog pótlása mindenképpen nagyobb beavatkozással járna, akár hídpótlásban gondolkodunk, akár implantátumban.

A másik lehetőség a fog gyökérkezelése. Rendelőnkben több gyökerű fogak esetében mindenképpen az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelést szoktuk javasolni. Ennek a technikának 95% feletti a sikeraránya, és rendszerint még a kiterjedt elváltozással rendelkező fogakat is meg lehet menteni vele. 

Az Ön esetében várni egy ilyen foggal nem feltétlenül szerencsés, ugyanis azt, hogy panaszai mikor fognak erősödni, megjósolni sajnos nem tudjuk.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk