A fogorvos válaszol

Gyulladt tejfogak

Tisztelt Uniklinik!

A kisfiamnak sajnos nagyon hamar elromlottak a felső metszőfogai. A két oldalsó már teljesen le van törve, a két elsőből is hiányzik. 2 éves kora óta járunk vele fogorvoshoz. Jelenleg 4 éves és 5 hónapos. Sajnos tavaly decemberben a két oldalsó metszőfoga felett az ínyen megjelent egy-egy pukli. Megnyitották mindkét fogat, az egyikről szépen elmúlt egy ideig de sajnos vissza-vissza tér a gyulladás a másikról viszont azóta sem múlik. Összemegy a pukli de teljesen nem tűnik el. A fogorvos nem akarja még kihúzni neki, tisztogatja de nem múlik. Voltunk másik fogorvosnál is, ő is azt mondta, hogy nem szabad kihúzni. Én viszont nagyon félek mostmár, hogy a lassan fél éve fennálló gyulladás miatt lesz valami baja a kisfiamnak. A maradandó fogak is gondolom, hogy károsodhatnak a gyulladás miatt. Mit tanácsolnak? A fogorvosunk azt mondja, hogy a gyulladt tejfog nem olyan veszélyes, mint egy gyulladt maradandó fog. Ez valóban így van?

Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

 

Tekintettel arra, hogy általánosan a metszőfogak 7-8 éves korban váltanak, még valóban nagyon korai eltávolítani őket. Idő előtt eltávolított tejfogak súlyos fogelőtörési és fogszabályozási problémákhoz, állapotokhoz vezetnek. Fontos, hogy a fogorvos általi tisztítást követően a fogat napi rendszerességgel esténként tisztogatni kell, nem csupán fogkefés fogmosással, hanem javasolt fecskendő és tompa végű tű segítségével (javaslom kérjenek a kezelőorvostól) vízzel átöblíteni. Azonban minden esetben egyénileg mérlegelendő, hogy mikor válik indokolttá vagy szükségessé egy tejfog eltávolítása, látatlanban erre konkrétat sajnos nem lehet mondani.

 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk