A fogorvos válaszol

híd csere

Kedves Doktornő !Ezúton érdeklődnék igaz-e az az információ, hogy a régebben felhelyezett hidak illetve az őket tartó koronák fogíny gyulladást okozhatnak, mivel oly módon rögzítődnek a foghoz, hogy alattuk marad valamekkora hely, rés (nem tudom jobban kifejezni).Ezért célszerű ezeknek a cseréje egy másfajta technikára, mely felülről van a fogba rögzítve ? Nem értem ezt hogyan lehet megvalósítani, amikor a koronák alatt a fogak hegyesre lettek annak idején csiszolva. Egyáltalán hogyan lehet egy ilyen hidat leszedni, illetve nagy fájdalommal jár-e a beavatkozás ?

Válasz

A régebben felhelyezett hidakhoz a pilllérfogak általában tangecionálisan voltak preparálva. Itt nem volt tényleges demarkációs vonal, azaz a fogtechnikus számára nem volt jól látható vonal, hogy meddig tartson a korona. Ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a korona széle eláll, nehezen, vagy egyáltalán nem jól tisztítható.

A legideálisabb preparálási mód a vállas preparálás. Ebben az esetben a fogba egy váll van csiszolva, amely teljesen egyértelművé teszi a fogtechnikus számára, hogy meddig kell tartania a koronának. Ezekben az esetekben ritkábban fordul elő ínygyulladás, mert nem az íny és a fog közé kell a koronát beragasztani, mint az előző esetben.

Az, hogy mely esetekben kell lecserélni a korábban készült koronát, az teljesen egyénre szabott!

A korona- híd eltávolítása fájdalommentes, érzéstelenítésben történik. A porcelán leplezés és a fémváz fúróval történő átvágását követően szétnyitható a korona és ekkor leesik a fogról.

A korábban tangencionálisan csiszolt fogak, ha elegendő mennyiségű foganyag áll rendelkezésre, akkor átcsiszolhatók vállasra.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk