A fogorvos válaszol

Hid eltavolitas utan

Gubala Viktoria

Kedves Doktorno/Doktor Ur!

Jobb oldalon, felul van egy negy tagu hidam. A metszofogat a koronan keresztul gyokerkezelni kellett, most mar masodjara. A gyokertomes megtortent a masodik gyokerkezeles utan. Antibiotikumot kaptam. Nem mondanam, hogy faj a fogam, de erzekeny, kulonosen az iny felette. Orrfulyasnal kulonosen. Neha erzek lukteto, feszito fajdalmat, illetve ver izt a szamban. Egy hete tomtek be a fog gyokeret. 3D CT vizsgalat keszult. Az orvos azt javasolta, hogy ezutan is visszater a gyulladas, ami korabban sem okozott fajdalmat, viszont gennyes valadek urult a fogbol, akkor az eltavolutasa javasolt. A helyen implantatum lenne es arra epulo koronak. Az lenne a kerdesem, hogy ilyenkor mi tortenik a masik lecsiszolt foggal? Kerul valami ra, amig varni kell az iny begyogyulasara a huzas utan, illetve amig az implantatum a helyere kerul? Koszonom valaszat!

Válasz

Kedves Kérdező!

Minden esetben készítünk ideiglenes koronát/hidat ilyen esetben. Amennyiben ezt nem tudjuk mihez rögzíteni, mert a híd egy szélső pillérét kell kihúzni, úgy készíthető kivehető ideiglenes pótlás is, tehát fog nélkül nem marad.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy ha visszatér a gyulladás, csak a fog eltávolítása javasolható. Amennyiben a gyökérkezelést nem úgynevezett mikroszkópos technikával készítették, úgy mindenképpen érdemes lehet egy konzultáció probléma esetén. Ennek a technikának a sikeraránya 95% környéke, míg a hagyományos gyökérkezelési eljárások kb. 50-55%-ban sikeresek.

Amennyiben egy gyökércsúcsi területen visszatérő gyulladás alakul ki mikroszkópos kezelés mellett, még akkor sem a fog eltávolítása sok esetben a következő lépés. Ilyenkor szoktunk úgynevezett rezekciós műtétet végezni. Ennél a beavatkozásnál egy szájsebész eltávolítja a gyulladást, illetve a gyökércsúcs legutolsó pár mm-ét, de a fog marad.

Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk