A fogorvos válaszol

Hidas kérdés

K. Eszter

Üdvözlöm!

4 tagú cirkon-kerámia híd van ideiglenesen beragasztva immár 3 hete. Profilax kezelésre vártunk, hátha kell a színen korrigálni ez után. Közben a kezdeti idegenkedésem sokat enyhült, sajnos az is kiderült ez idő alatt hogy a harapás/rágás fájdalmas. A fogorvos készséges volt és korrigált már a magasságon, de még mindig van gondom.
Ott a fogorvosi székben ülve a gondos keresés ellenére sem derült ki, csak idehaza evés közben érzem még, hogy ráharapásnál az alsó 3-as – ez a híd első tagja – érzékeny, olyan mintha mozdulna befelé. Ujjammal is érzem, picit, de mozdul. Aggódom, csak nem a csiszolt, de jó fogam kezdett el lötyögni a hidat ért terheléstől? 5 nap múlva tervezzük a végleges beragasztást, mit lehet tenni ha tényleg mozog a tartó fog?
Másik kérdésem:
Jobb felső 5-ös fogam kb 30 éve tömött, probléma mentes . A télen készült panoráma rtg képen (ill erről a fogról külön is készült felvétel) egy sötét folt látható a dentin-ben.
Az orvos elmondta, hogy egy ritka, nem kezelhető betegség, nem tudni mi okozza, de a fog menthetetlen, le fog törni, elsorvad. Konrtollra kell járnom, figyelik mikor jut abba a stádiumba amikor ki kell húzni. Sajnos a betegség nevét nem tudom, és nem is olvastam sehol hasonló betegségről.
Tudnak esetleg további információt adni, tényleg bele kell nyugodnom egy fájdalmatlan fogam elvesztésébe? (És egy újabb fogpótlásba?)

Köszönöm szíves válaszát

Válasz

Kedves Kérdező!

A híddal kapcsolatban azt tudom tanácsolni Önnek, hogy addig kell korrigálni, amíg nem lesz jó. A székben oldalmozgásokat kell végezni, mintha „enne”, és előbb utóbb jónak kell lennie. Kétlem, hogy mozogna a fog, az ideiglenesen beragasztott pótlás mozoghat természetesen, ezt érezheti úgy, mintha a foga mozogna.

Én még életemben nem hallottam ilyen elváltozásról…. az Ön helyében kérnék egy másodvéleményt…

A dentinben lévő sötét folto hívjuk cariesnek/szuvasodásnak, ezt töméssel látjuk el.

Amennyiben ez a sötét folt a gyökéri részt érinti, úgy ezt reszorpciónak (felszívódás) hívjuk. Ennek két fajtája ismert, a külső, illetve a belső felszívódás. Ennek pontos lokalizációjára CT felvételt szoktunk készíteni, és ennek függvényében állítjuk fel a kezelési tervet. Ritka esetben el lehet veszíteni ennek kapcsán a fogat, de a legtöbbször ez is gond nélkül megoldható.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk