A fogorvos válaszol

Hidegre érzékeny fog

V. Csilla

Tisztelt Uniiklinik
Bal felső 6-ost idén kétszer is kezelték már, most újra fáj. HIdegre. Külső elváltozásként barnás (halvány) elszíneződés jelentkezett. Ma felkerestem a fogorvosom, aki megröntgenezte, de azon nem lát elváltozást. Gyökérkezelést kínált fel, amelyet nem szeretnék, mivel a fájdalom oka ismeretlen maradt – lévén a röntgenen nem látszik semmi. Egyszer ez a fog, 15 éve ugyanígy fájt, akkor sem engedtem gyökérkezelni, elmúlt a fájdalom, sokáig nem volt vele probléma. MIt tehetnék: gyulladáscsökkentő szedését, valamilyen fertőtlenítő folyadékot, vagy mit alkalmazhatnék a fájdalom enyhítésére, illetve az ok megszüntetésére? Orvosom, egy másik ilyen jellegű fájdalom esetében Xilox-ot írt fel, de pont most szeretnénk 3. babát, és az rontja a termékenységet, így azt pl. nem szeretném alkalmazni. Köszönettel:

Válasz

Kedves Csilla!

Panaszai alapján valószínűleg a tömés vagy már kommunikál az idegkamrával, vagy nagyon megközelíti azt, természetesen a rtg-felvételt látva könnyebb lenne a diagnózis.

Javaslom a tömés cseréjét egy gyógyszeres (pl. üvegionomer) tömésre és a panaszai elmúltával ennek az alsó felét meghagyva alábélelésnek, egy új kompozit felület kialakítását.

Amennyiben nem múlnak, vagy erősödnek a tünetek mindezek ennek ellenére, valóban gyökérkezelni kell a fogat.

Őrlőfogak esetében csak a mikroszkópos gyökérkezelés jelent tartós megoldást.

Üdvözlettel:

Dr. Jancsecz Péter

UNIKLINIK Zuglói Fogászati Központ

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk