A fogorvos válaszol

Hőre érzékeny gyökérkezelt fog

P. Sándor

Tisztelt Doktor!

Egy felső jobboldali (elhalt, gyulladt, nem fájó, sipolyozó) nagyörlőfogamat húzni kellett kb 4 éve, mely háromtagú híddal lett pótolva (a hidat egy másik nagyörlő és egy kisörlő fog tartja). A csiszolást követő hetekben voltaképp használhatatlanok voltak a fogaim, nagyon erős folyamatos fájdalommal szenvedtem, napi 4-5 cataflamon éltem hetekig. Mivel ez nem akart múlni, a hidat tartó fogakat gyökérkezelték, majd csapos felépítést követően véglegesen rájuk került a fogpótlás. Sokáig az egyik tartó fog (talán a nagyörlő, de nem érzem biztosan) hőre nagyon érzékeny volt. Ezt többször is jeleztem akkori kezelőorvosomnak, ezt követően új panorámaröntgen és CT felvétel is készült az említett területről, de semmilyen rendellenességet nem véltek felfedezni. Kb 1 – másfél év után az érzékenység megszűnt. Azóta is rendszeresen (félévente) járok kontrollra, időközben kezelőorvost is váltottam. Kb 3 hónapja visszatért a hőre való érzékenység, ezúttal viszont a fájdalom elviselhetetlen. Ez csak és kizárólag meleg (nem forró) étel fogyasztásánál jelentkezik néhány pillanatra, hirtelen villámcsapászserűen, majd pár percig sajog még aztán elcsillapodik. Amikor ezzel orvoshoz fordultam, ismét készült panorámaröntgen, amin szintén nem találtak semmi bajra utaló jelt. A diagnózis végül az volt, hogy gyulladt az említett területen a fogínyem (valóban vérzett super floss használata közben 2-3 napig), kaptam egy kis fecskendőnyi fertőtlenítő kenőcsöt amivel 5 napi kenegetés után a panaszom megszűnt. Két héttel később újból visszatért az érzékenység, ezúttal szemmel láthatóan az íny mind alul és felül is egyaránt erőteljesen begyulladt, tűzpiros volt mindenhol és a fogmosásokat heves fájdalom és erős vérzés kísérte minden ponton, mindemellett a szájüregben is több helyen érzékeny hólyagok képződtek. Kb 2 hét után a gyulladás és a hólyagok úgy tűnik megszűntek, viszont a korábban említett érzékenység fent a jobb hátsó fognál még mindig megvan. A fájdalom amit érzek (amikor előjön) gyakorlatilag elviselhetetlen, bármit megtennék, hogy megszűnjön. Félek, hogy a probléma mögött valami más ok áll, melyre eddig nem sikerült valamiért rájönni. A fog húzásától kissé óckodom, mivel egy már hiányzó fogam pótlásában játszik szerepet és szeretnék erre végső eseti megoldásként tekinteni.
Mi állhat az érzékenység hátterében? Kihez érdemes fordulnom ezzel a panasszal?

Köszönöm

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Gyökérkezelt fogak sajnos tudnak melegre érzékenyek lenni. Az képalkotó felvételek hiányában sajnos nem lehet megítélni, hogy a gyökérkezelés mennyire volt sikeres, ezért javaslom, mikroszkópos gyökérkezelésben jártas endodontus szakembert keressen fel először panaszával. Ha maradt fel nem tárt gyökércsatorna, a korona és a csap eltávolítása utána lehet megkísérelni a fog újra gyökérkezelését, annak eldöntése, hogy ez egyáltalán kivitelezhető-e az Ön esetében, szintén röntgen és CT birtokában személyes konzultáció során történhet meg. Az ínyén jelentkező hólyagok és vérző gyulladás ezzel feltehetőleg nincs összefüggésben, ennek ismételt jelentkezésekor parodontológus kollégát keressen fel.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk