A fogorvos válaszol

Húzás vagy gyökérkezelés?

Patai Tibor

Üdvözletem!

Legelőször is itt egy RTG, hogy Önök lássák is miről beszélek!

A 4-es kvadráns 46-47-esről van szól (képen bal oldal). Az RTG utáni konzultáción azt mondták, hogy a gyökértömés elképesztően pocsék munka (ezt látom én is), és a bekarikázott helyek gyulladási gócpontok, így sajnos ezt a kettőt ki kell húzni. Illetve ha én úgy döntök, MEGPRÓBÁLJÁK gyökérkezelni ismét (így az 50%-os megmentési esély feleződik). Sajnos látszik, hogy a 46-os több mint fele tömés, az ki is esik, így nagyon óvatosan eszek ott, mert nem szeretném lenyelni.. az a fog mindenképpen eltávolítandó. De úgy látom a 47-es is szinte teljesen szuvas, gondolom a gy. kezelés miatt nem érzem, hogy fájna.

Érdekes módon semmiféle fájdalmat nem érzek azon a részen, tehát ha a tömés nem jönne ki (mert az étel kihúzza onnan), igazából semmi panaszom se lenne!
A doktornő szavaiból azt vettem ki, hogy a legbiztosabb megoldás mindkettőt kihúzni, megvárni a gyógy. időt, kettő implantátum és felépítmények rá. Azt mondta, az a 25% esély nagyon sovány.. ha gyökérkezelik, és mégis gyulladt marad (mert szinte lehetetlen annyira sterilen megcsinálni), akkor mindenképpen extrakció, és a ráköltött 40-60-80 ezer forint kuka.

Önöknek mi a véleménye?

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön által küldött rtg-felvétel (melynek linkjét a levélből adatvédelmi okok miatt eltávolítottunk) pontos értékeléshez sajnos nem elegendő.

Valóban látható a felvételen, hogy a jobb alsó hatos és hetes fogak gyökértömése inkomplett, és a gyökércsúcsi részeken gyulladás, góc látható. Azonban a fogak felépíthetősége egy panoráma rtg felvételről sosem ítélhető meg pontosan! Ehhez egy úgynevezett periapikális rtg-felvétel szükséges, illetve egy szájvizsgálat. Ezt követően, amennyiben a fogakat tarthatónak ítéljük meg, azok kitakarításra kerülnek, és amennyiben sikerrel lehet őket felépíteni a szuvas részeken, úgy a gyökérkezeléshez szükséges megfelelő izoláció is elvégezhető. Mikroszkópos gyökérkezeléssel a kialakult gyulladás 90% feletti sikeraránnyal gyógyítható.

Valóban jó alternatíva tud lenni a fogak eltávolítása, és implantátumokkal történő pótlása, amennyiben a kérdéses két fogat felépíteni már tényleg nem lehet.

A kialakult gyulladások úgynevezett krónikus gyulladások, amik a legtöbb esetben hosszú évekig nem okoznak panaszt.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk