A fogorvos válaszol

Húzásra ítélve

V. Diána

Jó napot kívánok!
Ma látogatást lettem a fogorvosomnál, jobb hátsó, alsó/felső fájdalmakkal.
Tömés előtt készítettek egy röntgent, majd azt a tanácsot kaptam, hogy keressek fel egy szájsebészetet, ugyanis a(z épp fájó) alsó fog tömhetetlen, mert gyökérkezelés lenne szükséges, viszont a bölcsességfog elhelyezkedése miatt ez képtelenség, így a fog és a ki nem bújt bölcsességfog is húzni való, illetve a felső fájdalmam is csupán sugárzó.
Szájsebészet területén Önök a legszimpatikusabbak számomra, azonban szeretném tudni, hogy a röntgen fotó alapján mi a véleményük, valóban teljesen esélytelen-e a fog megmentése, és valóban lehetséges-e, hogy az alsó helyzet miatt sugárzik a fájdalmam felülre is?
Talán fontos információ lehet még továbbá, hogy kb. 9 hónapos röntgen összehasonlítás alapján a bölcsességfogak nem mozdultak, nem nőttek, a fájdalmaim pedig 2-3 hete kezdődtek, alul-felül 5-6 napos eltéréssel, felül később.
A röntgenképről link:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=425fog.jpg
vagy
https://i.imgur.com/qDj2Uq8.jpg
Előre is nagyon köszönöm a válaszát/válaszukat, további szép napot!

Válasz

Kedves Kérdező!

Pontos választ csak egy szájvizsgálat után tudunk mondani Önnek, ugyanis azt látni kell, a hetes fog hátulsó felén milyen a fog és az íny viszonya.

Továbbá mindenképpen szüksége lesz egy CT felvételre, mert a bent ragadt bölcsesség fog alatt látható kis fekete alagút egy vastagabb ideget tartalmaz, és a szájsebész kollégának látnia kell, ez az ideg milyen közel fut a foghoz.

A kialakult szuvasodás gyökéri felszínre esik, ami nem tipikus helye a szuvasodásnak, és valóban nehezebb az ellátása, és több problémát is okozhat a későbbiekben. Ilyenkor éppen ezért általában inkább koronát szoktunk javasolni ( egy gyökérkezelt rágófogat, ilyen foganyag hiánnyal eleve már nem látunk el sima tömésse), aminek időtállóbb a széli zárása.

Mivel a röntgennek csak egy részletét látom, nem áll módomban megítélni a felső fájdalom lehetséges okát.

Összességében mindenképpen egy személyes konzultációt javasolnék, hogy pontosabb képet kapjon a lehetőségekről. Időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk