A fogorvos válaszol

Idegelt fog (felső bal 4es)

B. Döniz

Tisztelt dr Urak, dr Nők!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy rosszul lezárt idegelt foggyökér okozhat e nagyobb problémát, mint ami most van? (pl betokosodás, ciszta)
Kb másfél/két évvel ezelőtt kiidegelték a fentebb említett fogamat. Szép lassan ez elkezdett gennyel megtelni s egy pattanás szerűség alakult ki ez ínyemen, az asszisztens szerint ezen keresztül tud távozni a genny. Masszírozzam s kiürül szépen. Egy ideig jó is volt ez, meg is könnyebbült az ínyem masszírozás után.
Sokszor éreztem, hogy van ott valami, meg kell piszkáljam, folyton éreztem azt a zavaró valamit.
Az utóbbi időben viszont már inkább fáj. Elég nagy s kemény hukli van az ínyemen, amit a dr úr meg is röntgenezett volna, de volt egy igen kellemetlen női balesetem s így mondták menjek vissza.
Egész addig nem csinalt volna röntgent sem, míg nem szóltam, hogy fájdogál.
S a kérdésem akkor az lenne, hogy ebből kialakulhat valami komolyabb? S ha igen, leírnák, hogy mi lehet az? Illetve ez a fog menthetetlen?
Nagyon köszönö, hogy elolvasták s a választ is köszönöm!
Üdvözlettel

Döniz

Válasz

Kedves Döniz!

Ami jelenleg a fog gyökércsúcsi részén található, időnként gennyel feltelítődő elváltozás egy sikertelen gyökértömés eredménye. Sikeres gyökérkezelést követően ennek nem szabad ott lennie.

Őszintén szólva, amit Önnek javasoltak, hogy masszírozza, és majd távozik a genny, teljesen szakmaiatlan hozzáállást tükröz. A kialakult probléma ugyanis nem fog ettől megszűnni, sőt, a megfelelő kezelés hiányában csak egyre nagyobb elváltozás fog kialakulni a gyökércsúcs felett.

Mindenféle képen pontos diagnózis, majd ennek alapján meghatározott kezelés szükséges. Hasonló esetekben egy CT felvétel készítését szoktuk javasolni, ezt követően pedig egy konzultációt egy gyökérkezelésekben jártas szakemberrel.

A már kezelt fogak újrakezelésénél rendelőnkben minden esetben az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelést szoktuk javasolni.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk