A fogorvos válaszol

Ideget ért fogtömés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

A jobb alsó 6-os fogamat májusban tömték be. Semmi problémám nem volt vele, azonban egy hete tályog képződött az ínyemen, ami fájdalommal és arcduzzanattal járt. A tályog aztán magától kifakadt, a duzzanat pedig szinte teljesen megszűnt (szemmel már nem látható, de tapintáskor még érzek rajta némi enyhe duzzanatot), fájdalmat is csak ritkán tapasztalok, és fájdalomcsillapító hatására el szokott múlni. Elmentem vele fogorvoshoz, a fogamról röntgenfelvételt készítettek, és ez alapján doktor úr megállapította, hogy a gyulladást az okozta, hogy a tömés túl mélyen van, és nyomja a fogideget, ezért foghúzást javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e esély arra, hogy a fogat gyökérkezeléssel megmentsék, vagy valóban a foghúzás az egyetlen opció?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Amennyiben a foghúzás indokaként kizárólag az lett megjelölve, hogy a tömés „nyomja az ideget”, úgy értetlenül állok a dolog előtt.

Amikor elhal a fogbél ( fogbél: ér-ideg képlet a fog belsejében) a szájüregi baktériumok bejutnak a fogbél kamrába, onnan pedig lejutnak a gyökéren keresztül a csontig. Utóbbi okozza a gyökércsúcson kialakuló gyulladást. Amikor a gyulladás elér egy bizonyos nagyságot, kommunikál a szájüreggel, ez történt Önnél is.

Hasonló esetekben még igen kiterjedt, akár több centimétert elérő gyulladásoknál is menthető lehet a fog. Ilyenkor válik szükségessé a gyökérkezelés/gyökértömés. Ennek jelenleg az elérhető legjobb technikája az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelés. Ezzel az eljárással olyan fogak is megmenthetők, amiket a hagyományos technikával már nem tudtak kezelni.

Természetesen ennek megállapításához szájvizsgálat, illetve különböz képalkotók ( röntgen/CT felvétel ) szükséges. Konzultációs időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk