A fogorvos válaszol

Idegzsába/fog?

H. Orsolya

Tisztelt Doktornő!

Mivel rendkívül korrekten válaszol a kérdésekre, ezért bárorkodom én is előhozni a problémámat. Előttem az egyik beteg “nem múló fájdalom” jeligére írt a problémájáról. Én egész hasonlóval küzdök már több mint 4 éve. Az arcom jobb oldala iszonyúan fáj, amibe a hátsó fogaim és a hiányzó bölcsesség fogam helye is, valamint az alsó ajkam és a nyelvgyök jobb oldala is. A fájdalmat mozgás (beszéd, rágás, fogmosás, víz, érintés, sminkelés, stb.) váltja ki. Az elmúlt 4 évben már végigjártam mindent, kb. 5-7 fogorvost, 3 fül-orr-gégészt, neurológust, idegsebészt, infektológust, immunológust, stb meglátogattam, és képalkotó eljárásokon is résztvettem (ct több alkalommal, állkapocs izületi ct, mr, röntgen, nyaki ultrahang). Eddig sajnos semmi konkrét okot nem találtak, de már opiát tartalmú gyógyszert is felírtak a fájdalmaimra, nem sok eredménnyel, mert csak tompul de nem tűnik el a tünet.
Az elmúlt négy évben viszont volt egy fél évem, amikor minden problémám megszűnt: elkezdték gyökérkezelni a jobb oldali leghátsó fogamat, de a fog csak fél év után kapott végleges tömést. Amíg ez nem történt meg, addig egy szegfűszeg illatú és ízű “gyógyszert” tettek a gyökércsatornákba, ami hatott a problémámra, bármi is az, és megszűnt. Ezt a gyógyszeres “tömést” kb. havonta egyszer cserélték, és minden fájdalmam megszűnt. Lehet hogy nem a fogra, hanem a fog alatti szövetekre hatott ez a kezelés Ön szerint?
Annyival egészíteném ki a kórképem, hogy 20 éve ugyanazen az oldalon volt egy parotis műtétem is, egy jóindulatú daganatot operáltak ki, a parotisom nagy részével együtt. Kb. egy hónapja elküldtek egy speciális nyaki mr-re, ahol végre (!) látszik vmi, egy km. 6mm-es kis góc a régi műtétem hegén. Megállapították, hogy a trigeminus alsó ágát is érinti ez az aprócska góc.
Ha vége lesz ennek a járványügyi helyzetnek, akkor fogom tudni ezt a kivizsgálást, amelyet valószínű egy műtét fog követni.
A kérdésem Önhöz az, hogy mivel leggyakrabban még mindig a fogaim és a körülöttük lévő szövetek kínzó fájdalmát érzem mozgáskor, mennyire lehet valós az a diagnózis, hofy az egész problémát ez a 6mm-es kis góc okozza a parotisom helyén? Illetve hogy miért tűnt el a fájdalom akkor, amikor gyógyszeres tömés volt a gyökérkezelt fogamban?
Tudom hogy nagyon összetett a probléma, és látatlanban nehéz is bármit mondani, de rettegek attól, hogy esetleg egy parotis műtétet is végrehajtanak rajtam, és még mindig nem fog megszűnni a fájdalom? Vagy egész egyszerűen húzassam ki a fogaimat? Bár lehet hogy így sem szűnik meg a fájdalom….
Szörnyű ez a tehetetlenség, és hogy senki nem tud biztosat mondani.
Köszönöm előre is a válaszát és hofy probál segíteni!

Válasz

Kedves Kérdező!

Problémája valóban összetett, és egy jó része rajtam túl is mutat.

Összességében én ilyen esetekben mindig azt szoktam mondani, hogy a fogból eredő fájdalmak diagnosztizálása „nem túl bonyolult”. Ez alatt azt értem, hogy akut esetben, amikor éppen elhal egy fog, akkor nagyon nagy fájdalom jellemző, míg a már régen elhalt fogaknál, krónikus gyulladás esetén pedig általában tünetszegény állapotot tapasztalunk. Utóbbi esetben ha jelentkezik fájdalom, akkor az tompa, sokszor nem is feltétlen megállapítható, hogy melyik fog fáj. Idővel azonban jellemzően konkretizálódik a fájdalom, kopogtatásra érzékeny lesz a fog. Képalkotókon jellemző elváltozások vannak.

Amennyiben a fogakat elláttuk, és a fájdalom fenn marad, akkor jönnek azok a kérdések/vizsgálatok, amiken Ön már átesett. 2-3%-ban sajnos sose tudjuk megmondani, hogy mi okozza a fájdalmat, és rend szerint ilyenkor a fogak eltávolítása után sem történik lényeges változás.

Önnél más a helyzet, ahogy írta, képalkotóval már kimutatták annak lehetőségét, hogy az előző műtétből visszamardt heg okozza az idegi fájdalmat. (Továbbá a fogból eredő fájdalmak nem provokálhatók mozgásra pl., az vagy fáj, vagy nem.)  Amíg ennek kérdése nem rendeződik, én biztosan nem távolíttatnám el ezeket a fogakat!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk