A fogorvos válaszol

ideiglenes korona

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!
Felső 4 egymás melletti frontfogam elég rossz volt már, többször letört, agyontömött. Az egyiknek gyökerén 10 évvel ezelőtt ciszta is volt, így ott gyökérkezelték, de megmaradt a fog.
Viszont ez a felső 4 frontfogam nagyon színeződik, sárgul, sőt amúgy is ferdén állnak, így nagyon zavar a nevetésnél.
Így most 40 évesen eldöntöttem, hogy erre a 4 fogra koronát szeretnék.
Fogorvosom röntgent készített, és azt mondta, 3 fogamat korona előtt gyökérkezelni kell, majd cirkon hidat javasol.
2 héttel ezelőtt el is kezdte a fogaimat kifúrni, valamint olyan érdes „eszközt” le-föl húzgált bennük, forgatta, majd gyógyszeresen betömte a fogaim.
Másnap nagyon érzékenyek lettek, alig bírtam fogat mosni.
1 hétre rá kellett visszamennem, ekkor jeleztem, hogy nagyon érzékenyek, de azt mondta türelem, idő kell mire regenerálódik, lecsiszolta a fogaim, hát nem volt kellemes érzés, mintát vett (gyurmaszerűségekre kellett harapjak) kicserélte benne a töméseket, illetve kivett belőle ha jól emlékszem valami kanóc nevűt, és mondta hogy ezt most nem tesz bele, csak gyógyszeres tömést.
Hát eléggé fájt a procedúra, közben adott is egy érzéstelenítő szurit. Miután lecsiszolta a fogaim, és újra tette a gyógyszeres tömést, felragasztotta az ideiglenes korona hidat.
Azt mondta 8 nap múlva menjek újra, addigra elkészül a végleges cirkon híd, és akkor gyökértömni fogja a fogakat.
Addig marad a gyógyszeres tömés az ideiglenes koronával. Azt mondta eléggé meg lettek bolygatva most a fogak, Nurofen 400-at javasol 3 napig ha nagyon fájna.
Hát fájt is másnap rettenetesen. Aztán órákra elmúlt, majd újra. Hullámzóan hol nagyon fáj, hol semennyire. Úgy az egész felső fogsor.
Ez így normális??? Ha gyógyszeres tömés van benne és tekergette, huzogálta benne azt az eszközt az nem a kiidegelés? És ha kiidegelte akkor miért fáj így??? Azt mondta meg fog majd szűnni, de én már előre félek ha majd megyek a gyökértömésre és a végleges korona felragasztására, hogy akkor is fájni fog még. Mindenhol azt olvasom, hogy fájó fogra nem lehet koronát tenni. Akkor nekem miért tette fel az ideiglenest ha jeleztem, hogy nagyon érzékeny? Most nem érzékeny, de fáj!! Félek hogy sokáig fájni fog, hogy mi van ha valami nem jó, és úgy fogja gyökértömni véglegesen és felragasztani a koronát.
Utána meg „többel kötöm be”! Szeretném a véleményét kérni, hogy jól jár el a kolléga, vagy keressek másik fogorvost? Egyébként bízom benne, de egyszerűen elbizonytalanít ez a fájdalom. Ha fenn megnyomom az ínyem, nem fáj egyátalán. Nem is értem mi fájhat, de nagyon rossz. Ez a folyamat normális így? Köszönöm válaszát.

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy gyökérkezelt fog esetében már nem a fog fáj, hanem a gyökércsúcs körüli csont. Általában normálisnak tekintjük a kezelések között jelentkező fájdalmat, illetve a gyökértömést követően pár hétig jelentkező panaszokat.

Ideiglenes koronát minden esetben alkalmazunk, egyrészt esztétikai, másrészt funkcionális okok miatt (nem mocorognak el a lecsiszolt fogak a helyükről, így a készülő korona biztosan fel fog menni a helyére).

Szakmailag nem tudom értékelni a gyökértömések szükségességét, vagy kivitelezésének helyes módját a konkrét eset ismerete nélkül (röntgen felvétel és szájvizsgálat). Korona készítésénel a gyökértömést, illetve csonkfelépítést követően vesszük csak le a végleges munkához a lenyomatot, így lesz tökéletesen pontos a munka.

Másodvéleményt nyugodtan kérjen, amennyiben kérdések merülnek fel Önben, ehhez azonban szüksége lesz a kiinduláskor készült rtg felvételekre. Ezek a felvételek az Ön tulajdonát képezik, és készítőjének 25-30 évig meg kell azokat őriznie, kérése a rendelkezésére kell bocsájtania!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk