A fogorvos válaszol

ideiglenes tömés másodszori próbálkozásra, fájdalom

L. Zsófia

Kedves Doktornő!

Aug. első fele óta van egy folyamatban lévő gyökérkezelésem a bal felső 6-os fogamnál. Röntgenfelvétel nincs a körzeti rendelőben, de a kezelés előtt 2-3 héttel elküldtek egy olyan rendelőbe, ahol van, ott készült egy. A „kiidegelés” megtörtént, azóta hetente 1-szer, van, hogy 2-szer is megyek a rendelőbe, ahol a fogorvos kicseréli a gyógyszeres vattát, tisztítgat még rajta. Kb. 2 hete betette az ideiglenes tömést, másnap fájdalmak jelentkeztek, fájdalomcsillapítót vettem be, végül pár nap után visszamentem, mert nagyon rossz volt, akkor újra ki lett szedve az ideiglenes tömés, újra kezdődött a tisztítgatás, gyógyszeres vatta stb. Szept. 26-án megkaptam másodszorra az ideiglenes tömést, aznap este óta megint fájdogál, harapásra érzékeny (nem is használom azóta a bal oldalt rágásra), most már állandónak tekinthető, kb. közepes erősségű fájdalom. Éjszaka nem is tudtam rendesen aludni. Mondta a körzeti fogorvos, hogy menjek vissza, ha fáj. Vissza is fogok, de őszintén szólva aggaszt ez a helyzet, nyugtalanít, hogy nem készül röntgenfelvétel. Tegnap a SE ÁOK klinikára is elmentem, hogy másodvéleményt kérjek, de ott azt mondták, hogy 1 nappal az ideiglenes tömés után normális a fájdalom. Ma van 2 napja, hogy bekerült, és muszáj fájdalomcsillapítót bevennem. Tudom, hogy nem lehet távdiagnózist mondani, de szeretnék valami iránymutatást kérni, mi a teendő. (Úgy érzem, nem jutunk ötről a hatra…)

Válasz

Kedves Kérdező!

Hasonló, panaszos esetben nemhogy röntgen felvétel lenne a minimum, de általában egy CT felvételt szoktunk kérni.

Valóban normálisnak tekintünk bizonyos panaszokat kezelés után, de ezek rendszerint nem érik el azt a szintet, hogy állandóan fájdalomcsillapítót kelljen rá szedni. 

Fájdalmát sok minden okozhatja, rendszerint nem megfelelő tisztítás, vagy fel nem tárt csatorna áll a háttérben.

Szeretném azonban felhívni a figyelmét arra, hogy a fog nyitva hagyása, tehát, amikor csak vatta van a fogban, de ideiglenes tömés nincs, hosszú távon csak ront a helyzeten, és akár a fog idő előtti elvesztését is okozhatja. Ez egy régi, rossz berögződés, és rendszerint panaszmentességet lehet vele elérni, ezért sem kopik ki az ellátásból. A modern endodontiában ezt a kezelési formát már egyáltalán nem alkalmazzuk.

Én azt javaslom, csináltasson egy CT felvételt, és keressen egy kifejezetten gyökérkezelésekre specializált szakembert.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk