A fogorvos válaszol

ideiglenes tömést követő fájdalom

K. Dávid

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Másfél hónappal ezelőtt elmentem a fogorvosomhoz, mert fájt az egyik jobb alsó őrlő fogam. A fogorvosom megállapította, hogy a fogamat gyökérkezelni kell, de nem zárta le, mert annyira gyulladt volt a gyökércsatornája. Amikor legközelebb visszamentem, a gyógyszeres kezelés után már ideiglenes tömést is kaptam, de rövid időn belül elviselhetetlenül elkezdett fájni a fogam gyökércsatornája, illetve a fogam alatti lágy részek, ezért másnap visszamentem, és kiszedték az ideiglenes tömést. A fájdalom elkezdett csillapodni, és másfél nap alatt elmúlt. A következő alkalommal csak gyógyszeres kezelést kaptam, a fogam nem került ideiglenes töméssel lezárásra, és nem is jelentkezett újra a fájdalom. Majd legközelebb a gyógyszeres kezelést követően ideiglenes töméssel ismét lezárásra került a fogam, de pár óra múlva megint nagyon elkezdett fájni – bár egy kicsit már elviselhetőbb volt -, így másnap megint visszamentem, és kiszedték az ideiglenes tömést. A fogamról kétszer is készítettek röntgenfelvétel, melyek alapján nincs nagy baj, és antibiotikumot sem írtak fel nekem.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire normális vagy mégis valami nagy gond van a probléma mögött? Illetve az ideiglenes tömés követő erős fájdalom mennyire mérséklődhet idővel?

Köszönöm válaszukat!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy megkezdett, gyökérkezelés alatt álló fog nyitva hagyása egy igen elavult, és célra egyáltalán nem vezető, régi berögződés. Önnek ugyan megszűnnek a panaszai, fájdalma enyhül, hiszen a képződő gyulladásos váladék le tud vezetődni, de a fog hosszú távú esélyei folyamatosan csökkennek.

Abban az esetben, ha egy fog kinyitása után az Ön által leírt panaszok jelentkeznek, és abból nagy mennyiségű genny ürül, akkor, és csak akkor lehet nyitva hagyni a fogat maximum 12 órára. Protokoll szerint megfelelő tisztítást követően gyógyszerrel le kell zárni, panaszok esetén pedig antibiotikumot kell szedni. Arcának duzzanata, mely egy korrekt tisztítás után nem javul, ilyen panasz.

Elképzelhető, hogy problémája egy fel nem tárt csatornából származik, ami tisztítás híján gyógyszerrel sem tölthető fel, így állandó panaszt fog okozni. Kezdődő periostitis, tehát csonthártya gyulladás esetén szintén hasonló tünetek lehetnek, de abban az esetben is a fog lezárása, illetve antibiotikum rendelése a protokoll.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk