A fogorvos válaszol

Ideiglenesen felragasztott híd.

Tisztelt Doktornő, Doktor úr !Sokévi rettegés, és problémák után elkezdtem rendbetetetni a fogaimat…A jobb alsó 3-tól, a 8-as bölcsességfogig tartó, öttagú, fém / kerámia hidat kaptam.Mivel a csiszolás után a két „pillér” rendkívül érzékeny lett, egyenlőre ideiglenesen lett csak felragasztva.Viszont nyomásra érzékeny maradt a híd, illetve az alatta levő főleg első szemfog. Illetve folyamatosan feszül, főleg harapásra, ásításra, de enyhe kocogtatásra is. Ételt nem tudok vele rágni, mivel erősebb harapás kifejezetten fáj, és nagyon feszül.Úgy tűnik, mitha nem lenne teljesen fix a híd, és mintha kismértékben még mindig süllyedne a két pilléren, és emiatt éreznék feszülést, és fájdalmat. Nem tudom, hogy nyomásra, harapásra csak a híd mozog, süllyed valamennyit, vagy a szemfog mozog együtt a híddal ?A kérdésem, hogy okozhatja-e ezeket a gondokat az ideiglenes ragasztás, illetve a végleges felragasztás után megszűnnek ezek a tünetek ?Sajnos, a híd, még ha teljesen tünetmentes, és terhelhető lenne, akkor is rendkívül szokatlan, zavaró, idegesítő, a sokéves foghiány miatt is.A mellékelt tünetekkel meg ( egyenlőre ) szinte elviselhetetlen 🙁 Továbbá felmerült bennem az a kérdés, hogy a pillérként használt, kisméretű 3-as fog alkalmas-e az öttagú híd megtartására. Mármint a rágás során nem fog-e kimozdulni, vagy kilazulni, esetleg csak folyamatosan feszülni ?Egyébként hosszú, erős gyökerekkel rendelkezem, „magától” soha egyetlen fogam sem lazult meg. Majd minden foghúzás komoly gyötrelem volt….Azért is szeretnék megnyugtató választ kapni a kérdésemre, mivel folyamatban van a másik oldalon egy háromtagú, illetve felül egy egy nyolctagú körhíd felhelyezése. Bár ezek esetében „csak” egy-egy foghiány lesz áthidalva, ami talán kevésbé lesz problémás.Válaszukat előre is köszönöm !

Válasz

A szemfog nyomásra való érzékenysége több dologra utalhat:

1. Magas a híd, nincs teljesen jól beállítva a fogak érintkezése nyugalmi állapotban és funkció- rágás közben.

2. Nem tud teljesen a helyére csúszni a híd, mert vagy túlságosan szoros az érintkezés a metszőfog felé, vagy alámenős rész található a csiszolt szemfogon.ö

3. A szemfogban levő ideg jelez, hogy gyökérkezelés előtti az állapot. Ilyen esetekben inkább a gyökérkezelés mellett ajánlott dönteni, mert a híd végleges felragasztását követően már csak a korona átfúrásával lehet a gyökérkezelést elvégezni.

4. Az ideiglenes ragasztás elengedett és „kotyog” a híd a pillérfogakon.

Amennyiben a csiszolást megelőzően a szemfog stabil volt a híd felhelyezésével nem fog kimozdulni.

A híd szubjektív kellemetlen volta teljesen „normális” jelenség, mivel az évekig tartó foghiánynál a nyelv megszokta, hogy jóval nagyobb területet foglalhat el a szájban, és most újra vissza van kényszerítve eredeti pozíciójába. Úgy érzi, mintha tele lenne foggal a szájam mintha egy úthengert tettek volna bele. Ez az igen kellemetlen érzés el fog múlni!

A két pillérfog közötti fesztávolság ténykleg nagy, így a fémkerámia hidat speciális módon kell kivitelezni. Ha ez jól történt meg, akkor nem fognak kimozdulni a fogak.

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk